BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Segélymegegyezést sürget Merkel és Macron

Szerintük az uniónak 500 milliárd euró értékű vissza nem térítendő támogatással kellene kisegítenie a legnagyobb bajban lévő tagjait a válságból.

A következő hetekben az Európai Unió vezetőinek meg kell egyezniük a pénzügyi csomagról, amely segít a járvány megtépázta tagállamoknak kiheverni a válságot – ezt sürgette tegnapi találkozója után Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök. Az unió két legnagyobb gazdaságának csúcsvezetői két nappal azelőtt találkoztak a merseburgi kastélyban, hogy Németország veszi át az EU rotációban betöltött elnöki pozícióját, és ígéretet tettek rá, hogy együttes erővel segítik át az uniót a válságon.

Együtt elérhetjük a költségvetési megegyezést júliusban

– mondta a találkozó utáni sajtótájékoztatón Macron.

A júliusban induló féléves német elnökséggel a kancellár megkoronázhatja másfél évtizedes kormányzását. Merkel, akit régóta világszerte sokan az EU tényleges politikai vezetőjének tekintenek, várhatóan több politikai alapkérdést is dűlőre akar vinni, mielőtt 2021-ben távozik a kancellári székből. Az egyik ilyen

az EU tervezett 750 milliárd eurós kilábalási alapjának a pályára állítása.

Fotó: AFP

Az elemzői várakozások szerint ennek érdekében a kancellár Németország minden politikai tűzerejét felvonultatja majd, és ezt készítheti elő a francia–német találkozó is. Az alapra tett brüsszeli javaslat eleve Merkel és Macron kezdeményezésére épült, amely szerint

az uniónak 500 milliárd euró értékű vissza nem térítendő támogatással kellene kisegítenie a legnagyobb bajban lévő tagjait a válságból.

A hétfői mesebergi találkozó elé időzítve egyszerre hat nagy európai lapban jelent meg interjú a kancellár asszonnyal, amelyben azt nyilatkozta:

Németország „különleges szolidaritási aktusra” készül, hogy segítsen Európának szembenézni a világjárvány jelentette „precedens nélküli dimenziójú kihívással”.

A teljes cikket a Világgazdaság keddi számában olvashatja!

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.