BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rekordmértékben csökkent az amerikai gazdaság teljesítménye

A bár a piaci várakozásoktól elmaradt a járvány következtében így is rekordmértékű zuhanást produkált az amerikai GDP.

Az első két becslésnél és a piaci várakozásoknál kevésbé, de így is rekordmértékben csökkent az amerikai gazdaság teljesítménye a második negyedévben az országot gyakorlatilag megbénító koronavírus-járvány következtében.

A kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete által szerdán közölt harmadik, végleges becslés szerint

az Egyesült Államok bruttó hazai terméke (GDP) szezonális kiigazítással számolva 31,4 százalékos évesített ütemben csökkent április-júniusban, ami a legrosszabb érték a negyedéves GDP-adatok számításának kezdete, 1947 óta.

Ez a tényadat kedvezőbb az első és a második becslésben szereplő 32,9, illetve 31,7 százaléknál. Elemzők a második becsléssel megegyező értékre, 31,7 százalékos visszaesésre számítottak. Az első negyedévben 5,0 százalékos volt a csökkenés üteme.

Éves összehasonlításban a második negyedévben 9,0 százalékkal csökkent, az elsőben viszont még 0,3 százalékkal nőtt a reál GDP.

Fotó: AFP

Folyó áron számolva az amerikai GDP értéke 32,8 százalékkal, 2040 milliárd dollárral, 19 520 milliárd dollárra süllyedt április-júniusban. Az első negyedévben 3,4 százalékkal, 186,3 milliárd dollárral csökkent ez az érték.

A járvány példátlanul hosszú, 11 évig tartó expanziónak vetett véget, amikor is átlagosan 2 százalékos ütemben nőtt az amerikai gazdaság.

Az adatok szélesebb körére támaszkodó harmadik becslés során felfelé módosították a személyes fogyasztási kiadásokat, ám ennek hatását részben ellensúlyozta az export és a vállalati beruházások lefelé módosítása.

A személyes fogyasztások, amelyek a GDP 70 százalékát teszik ki, 33,2 százalékos évesített ütemben csökkentek a második negyedévben, míg az előző negyedévben még 6,9 százalékkal estek vissza. A vállalati beruházások 27,2 százalékkal, az export 64,4 százalékkal, az import pedig 54,1 százalékkal csökkent, míg a kormányzati kiadások és befektetések 2,5 százalékkal emelkedtek.

A személyes fogyasztások árindexe 1,6 százalékkal csökkent az előző negyedévi 1,3 százalékos emelkedés után, az élelmiszerek és energiaáraktól megtisztított index pedig 0,8 százalékkal esett április-júniusban, míg az előző negyedévben 1,6 százalékkal nőtt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.