BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Brexit: az alapelvekről még nincs megállapodás

Nagyjából elkészült Gálik Zoltán szerint a megállapodás, de két jogi alapelvnél még mindig nem jutottak dűlőre a britek és az unió.

Nagyjából elkészült az Egyesült Királyság és az EU jövőbeni kapcsolatainak feltételeiről szóló megállapodás, de két jogi alapelvről még nem sikerült megegyezniük

– mondta Gálik Zoltán, a Budapesti Corvinus Egyetem docense kedden az M1-en.

Fotó: Getty Images

A felek nem tudtak még megállapodni a versenyjogi kérdésben,

mivel az Európai Unió ragaszkodik ahhoz, hogy a britek hosszú távon ne térjenek el az európai szabályozástól, hiszen így megengedhetetlen versenyelőnyhöz jutnának. Egyelőre a halászati jogokról sincs egyezség, mert Nagy-Britannia a jövőben is szeretné értékesíteni halászati termékeit az unió piacán, az Európai Unió pedig továbbra is igényt tart a halászati lehetőségre a brit vizeken – ismertette a szakértő.

Gálik Zoltán kitért arra is, hogy az úgynevezett átmeneti időszak rövidesen lejár, mindössze másfél hónap van hátra, ami viszonylag rövid idő a tárgyalásokra és a megállapodás elfogadásának folyamatára.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.