BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Trump odacsaphat az olajnak

Rövid távon a járvány és a geopolitika bűvkörében maradhat az olajipar. A szakértő szerint az olajkartell tavaszig változatlanul hagyja a kitermelési kvótát.

Novemberben a kedvező vakcinahírek támogatták az olaj árát, de nem zárhatók ki további heves kilengések

– mondta Dóczi Zsolt, a Random Capital termékfejlesztési menedzsere a hét közepén tartott webináriumán. Donald Trump a következő hetekben még minden követ megmozgat majd, hogy jogi úton megtámadja az elnökválasztás eredményét, ami volatilitást okozhat az olajpiacon – emelte ki a szakértő.

A majdani Biden-adminisztráció is okozhat gondokat a szektornak, hiszen Biden törekvései között fontosak a klímavédelmi szempontok.

2035-re karbonsemlegességet kíván elérni, és ekkortól nem lehetne fosszilis üzemű gépjárművet forgalomba helyezni.

A szakértő szerint ezt már egyre több véleményvezér túlzottan ambiciózus, már-már elérhetetlen célként emlegeti, mindenesetre intő jel lehet az olajipar szereplői számára. Kitért arra is, hogy az elektromos áram előállítása a globális szén-dioxid-kibocsátás több mint egyharmadáért felel, ennél fogva nem az e-mobilitás a leghatékonyabb zöldbefektetés.

Fotó: Getty Images

Ide tartozik az a szempont is, hogy a drágának számító elektromos autók a járvány miatt tovább drágulhatnak, így hosszabb időre lehet szükség, széles körű elterjedésükhöz.

Rámutatott:

az olajpiactól azt várják az elemzők, hogy már középtávon, legkésőbb 2023-ig normalizálódik, de még akkor is számolni kell további problémákkal, ha a híreknek megfelelően jövő év elején elkezdődik a vakcináció a járvány ellen.

Az elmúlt hetek vakcinahírei felhajtották az olajárakat. Úgy véli, hogy ezt a hordónként 40 dolláros vagy kicsivel magasabb árszintet erős támaszként őrizheti az olaj a következőkben. A jelenlegi árak a palaolaj-termelőknek is kulcsfontosságúak, hiszen ez annak a sávnak az alsó határa, ahol már számukra is kifizetődő a termelés. Dóczi Zsolt a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének november végén tartandó tanácskozásáról elmondta: az őszi fejlemények után az egyik legvalószínűbb szcenárió, hogy a kartell fenntartja a mostani, 7,7 millió hordóval csökkentett termelési kvótáját legalább 2021 márciusának végéig. Ezzel szerinte karbantarthatják az olajpiaci egyensúly kínálati oldalát a még mindig lanyha kereslettel szemben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.