BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fehérebb lesz a felújítás

Jövőre a munkadíj-elszámoláshoz kötött állami támogatás hatására többségbe kerülhetnek az írásos szerződés alapján végzett lakásfelújítások.

Elkezdődött a visszaszámlálás a januárban startoló, 50 százalékos állami költségátvállalású családi otthonfelújítási programhoz. Jövőre 200 ezer lakás nagyobb felújítására és 25 ezer lakóingatlan építésére elég az országos kapacitás – tájékoztatta a Világgazdaságot Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke a tagszervezetektől begyűjtött várakozások alapján.

A valós megrendelői igények még nem láthatók.

Az idén a becslések szerint mintegy 190 ezer lakást újíthattak fel, de a megrendelések 60 százalékában írásos szerződés nélkül.

Az elvégzett munkákról így nincs számla, és az anyagköltségeknek is csak a 75 százalékáról van, amelyeket áfával fizet a megrendelő. Az új felújítási program jelentős fehérítést ígér, a támogatás igényléséhez szükséges munkadíj-elszámolás miatt a felújításoknál 40 százalékról 70-re is emelkedhet a számlás munkák aránya az ÉVOSZ szerint.

Fotó: Pesthy Márton PM / Veszprém Megyei Napló

A várható keresletrobbanásra reagálva a felújítási kapacitások évi 10-15 százalékkal bővülhetnek elfogadható üzleti kockázatok mellett.

A hatékonyság javulásával folyamatosan beruházásokra és a foglalkoztatottak képzésére, valamint az ezeket segítő állami beruházásokra van szükség – hangsúlyozta Koji László.

Rendkívül fontosnak nevezte, hogy a keresletélénkítéssel egyidejűleg bővüljenek a kapacitások. A lakásfelújítások 25-28 százaléka Budapesten történik, a kereslet és a kivitelezői kínálat közötti feszültség is itt, továbbá a főváros agglomerációjában jelentős. Az ÉVOSZ becslése szerint a felújítások 60 százaléka családi házat, 40 százaléka lakást érint.

A 4,3 millió lakóingatlanban átlagosan húszévente lenne szükség nagyobb korszerűsítésre, ez évi 240-250 ezer felújítást jelentene.

grafikon

Az értékkategóriák közötti megoszlás nehezen becsülhető – mondta az ÉVOSZ elnöke, aki szerint a kétmillió forint alatti felújítást szakmailag nem tekinthetik érdemlegesnek. Ez azért is beszédes megállapítás, mert a felújítások 40 százalékára 1-2 millió forintot költenek. Koji László szerint kérdés, hogy a támogatás mennyire ösztönzi majd nagyobb volumenű és értékű felújításra a megrendelőket. A munkadíjak jövő évi alakulását firtató kérdésünkre annyit mondott, hogy a számlaadási kötelezettség miatt jellemzően emelkedni fognak az árak.

Egyelőre nem nőtt sem a vásárlások, sem a foglalások értéke az Új Ház Építőanyag Nagykereskedelmi Zrt. telephelyein – mondta Rázsóné Szórády Csilla vezérigazgató.

A kivitelezők szerint az egyeztetések javában zajlanak a lehetséges megrendelőkkel, akik nem sietnek az építőanyag megrendelésével, mert nem tartanak hiánytól.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.