BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A járvány fékeződésével megugrik a GDP

A vártnak nagyjából megfelelően nőtt az amerikai GDP 2020 utolsó negyedében, de az éves visszaesés segíthet meggyőzni a kongresszust, hogy elfogadja a Joe Biden elnök által javasolt újabb ösztönzőcsomagot.

A második világháború óta a legnagyobbat zsugorodott tavaly az amerikai gazdaság, a járvány főleg a szolgáltatásokat és a légitársaságokat hozta nehéz helyzetbe, milliókat fosztva meg a munkától és taszítva szegénységbe. A kereskedelmi minisztérium tegnapi első becslése szerint a GDP 3,5 százalékkal csökkent 2020-ban, a 2019-es 2,2 százalékos bővülés után.

Ez a legnagyobb csökkenés 1946 óta és az első éves visszaesés a 2007–2009-es recesszió óta.

A negyedik negyedévben évesítetten 4 százalékkal bővült a gazdaság. Ez megegyezik a Reuters megkérdezte elemzők várakozásaival, de nem éri el a Dow Jones 4,3 százalékos előrejelzését. A GDP-adatok elemzők szerint eszközül szolgálhatnak Joe Biden elnöknek, hogy meggyőzze a kongresszusnak a duzzadó költségvetési hiány és államadósság miatt aggódó – elsősorban republikánus – tagjait, hogy a gazdaság talpra állításához elengedhetetlen az álta­la javasolt 1900 milliárd dolláros ösz­tönző­csomag.

Fotó: Getty Images

A következő néhány hónap ugyanis még nehéz lesz a járvány újabb hullámának megfékezésére bevezetett korlátozások, valamint az oltási kampány lassúsága miatt. Sam Bullard, a Wells Fargo Securities vezető közgazdásza azonban optimista.

Arra számítunk, hogy megugrik a növekedés üteme, ahogy megfékezzük a járványt, és az év második felében már eléri a 7 százalékot

– mondta a Reutersnak.

A gazdaság talpra állításában az is segít, hogy a jegybank szerepét betöltő Fed szerdai ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően a 0,00–0,25 százalékos sávban hagyta az irányadó kamatot, és megerősítette, hogy felhasználja a rendelkezésére álló teljes monetáris eszköztárat a növekedés támogatására.

graf vg munka amerika

A járvány okozta recesszió leginkább a szolgáltatási szektort és aránytalanul nagy mértékben a legalsó jövedelmi kategóriát – nőket, etnikai kisebbségieket – sújtotta, ami úgynevezett K alakú kilábaláshoz vezetett. A válság legnagyobb nyertese az ingatlanpiac és a feldolgozóipar, mivel a távmunka és -oktatás miatt azok, akik megtartották az állásukat, tágas otthonokat keresnek a belvárosokon kívül, és több elektronikai terméket vásárolnak.

Ennek köszönhetően a feldolgozóipar részesedése a GDP-ből a 2019 végi 11,6 százalékról 11,9 százalékra nőtt. A szegények aránya ugyanakkor 2,4 százalékponttal, 11,8 százalékra ugrott, vagyis 8,1 millióval emelkedett 2020 második felében a Chicagói Egyetem és a Notre Dame Egyetem múlt héten nyilvánosságra hozott felmérése szerint.

Az ő helyzetüket nehezíti, hogy a munkaerőpiaci kínálat változatlanul gyenge, bár a legfrissebb adatok már biztatók.

A munkaügyi minisztérium tegnapi jelentése szerint a múlt héten a Dow Jones által várt 875 ezer helyett 847 ezren nyújtottak be újonnan munkanélküli-segély iránti kérelmet, és 203 ezerrel, 4,77 millióra csökkent a tartósan állás nélküliek száma.

Az utóbbi a legalacsonyabb a járványidőszakban, és szintén elmarad a várakozásoktól: az elemzők ötmilliót meghaladó adatra számítottak.

A CNBC szerint ennek ellenére az előző héthez képest 2,29 millióval 18,28 millióra nőtt a munkanélküli-ellátásban részesülők száma a decemberben elfogadott fiskális csomagnak köszönhetően, amely meghosszabbította a juttatások fizetését.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.