BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tartják az árukat az eladó éttermek

Átmeneti időszakként árazták be a vendéglátóhelyek tulajdonosai a pandé­miás helyzetet, így az nem vezetett eladási pánikhoz, bár a tényleges piaci hatása csak később mutatkozik meg.

A kiadók iránt csökkent, de az eladó vendéglátó üzlethelyiségek iránt változatlan az érdeklődés a járvány előtti időszakhoz képest – összegezte a részpiaci helyzetet érdeklődésünkre az Ingatlan.com vezető gazdasági elemzője, Balogh László. A Világgazdaság számára kigyűjtött hirdetési adatokból az látszik, hogy nincs túlkínálat, az eladó vendéglátó helyiségek száma nem nőtt, sőt a két évvel ezelőtti mennyiség feléből, az egy évvel korábbi háromnegyedéből válogathatnak az érdeklődők. Az eladási árak a járványhelyzet ellenére emelkedtek, méghozzá markánsan,

a januári átlagárakat vizsgálva tavalyhoz képest 16 százalékkal, a két évvel ezelőttinél pedig 37 százalékkal kerülnek többe a vendéglátó üzlet céljára hirdetett helyiségek.

A vizsgált időszakban 2020 harmadik negyedévének végén látszik a csúcs, az akkori budapesti 557 ezer forintos átlagnál mintegy 5 százalékkal alacsonyabb a mostani.

Fotó: Getty Images

Az eladó ingatlanok átlagárának emelkedésében közrejátszik, hogy értékesebb ingatlanok is bekerültek a kínálatba, az pedig határozottan az árcsökkenés ellen hat, hogy nincs pánik a tulajdonosok körében, a vendéglátás hosszabb távon változatlanul jó üzletnek ígérkezik. A legjobb helyen lévő éttermek később is sokat érnek, a jelenlegi helyzetet átmenetinek tekintik az ingatlanpiacon, bár az csak a járványhelyzet lecsengése utáni hetekben, hónapokban derül ki, hogy a zárva tartó vagy házhoz szállításra átállt vendéglátósok közül hányan maradnak talpon, és hányan dobják be a törülközőt. Az üzlethelyiségek tulajdonosai számára nem most van a bérlőkeresés ideális időszaka.

A kiadó ingatlanok iránt erősen csökkent a kereslet, a két évvel ezelőttinek alig több, mint a felére, a 2020. januárinál pedig 30 százalékkal kevesebb konkrét, a hirdető telefonszámára is kíváncsi érdeklődőt regisztráltak

– derül ki az Ingatlan.com adatbázisából. Az, hogy az eladó vendéglátó üzletek iránti kereslet cseppet sem zuhant, sőt kicsivel meghaladja a tavalyit, ugyancsak arra utal, hogy bérbeadással továbbra is jól hasznosíthatónak vélik a jövőben a potenciális befektetők ezeket az üzleteket. A gazdasági szakértő emlékeztet, hogy a lakáspiaci áremelkedésnek épp a bérleti díjak visszaesése vetett véget, a vendéglátó üzleteknél viszont nincs ennek jele.

Az árkülönbségek is tartósan nagyok, az olló szélesre nyílt, ötszörös árkülönbséget jelez a budapesti belváros és a külső kerületek négyzetméteráraiban.

Egy XVI. vagy XXI. kerületi vendéglátó üzlethez 180–270 ezer forintos négyzet­méteráron is hozzá lehet most jutni, a belvárosban és Budán, az I. és a II. kerületben több mint egymillió forint az átlagos kínálati ár. A most januárban eladásra kínált fővárosi vendéglátó üzletek átlagára 75,4 millió forint, szeptember végén még 79 millió volt, éppen egy éve viszont csak 65. Az értékesítési idő 148 nap, ez az utóbbi években 128–171 nap között mozgott.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.