BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A szegénységi küszöbről vitáznak a demokraták

Joe Biden mentőcsomagjától függ, mikor érik el ismét a teljes foglalkoztatottságot.

Az Egyesült Államok már jövőre ismét elérheti a teljes foglalkoztatottságot, ha a kongresszus elfogadja a Joe Biden elnök által javasolt 1900 milliárd dolláros mentőcsomagot, amelynek része a 350 milliárd dolláros, helyi és szövetségi szintű munkahelyteremtési támogatás – állítja Janet Yellen pénzügyminiszter.

Abszolút semmi ok nincs arra, hogy el kelljen szenvednünk a gazdaság lassú talpra állását

– érvelt a CNN-nek adott interjúban. A koronavírus-járvány miatt történelmi csúcs közelében, 6,3 százalékon áll a tartósan munkanélküliek aránya,

a munkaügyi minisztérium legfrissebb adatai szerint az állástalanok csaknem 40 százaléka hat hónapja nem dolgozik, majdnem kilencmillióval kevesebb embert foglalkoztatnak az országban, mint egy éve.

Yellen érvelését alátámasztja a Kongresszus Költségvetési Hivatalának (Congressional Budget Office – CBO) jelentése is, amely szerint kormányzati ösztönzés nélkül csak 2025-re érik el a járvány előtti 4 százalékos munkanélküliségi rátát.

Fotó: SAUL LOEB / AFP

Bár a demokraták a múlt héten megszavazták, hogy különleges eljárással, egyszerű többséggel elfogadható legyen a csomag a kongresszus mindkét házában, ez még így sem lesz egyszerű. A párt törvényhozói között is éles vita folyik ugyanis többek között arról, hogy milyen jövedelemhatárhoz kössék az állampolgároknak nyújtandó újabb, 1400 dolláros közvetlen anyagi támogatást. Az eredeti tervek szerint évi 75 ezer dollár lett volna ez a határ, de a republikánusok, és ami még fontosabb, a legkonzervatívabb demokrata szenátor, a nyugat-virginiai Joe Manchin szerint is túl magas ez az összeg. Mivel a szenátusban mindkét párt 50-50 törvényhozóval rendelkezik, a demokratáknak szükségük van minden egyes szavazatra, nem veszíthetik el Manchin voksát, így sajtóértesülések szerint kényszerből hajlanak a kompromisszumra, és elfogadhatónak tartják az 50 ezer dolláros alsó határt. Yellen és a szenátus költségvetési bizottságát vezető Bernie Sanders azonban ezzel nem ért egyet, az utóbbi szerint abszurd azt mondani egy évi 52 ezer dollárt kereső munkásnak, hogy „túl gazdag ahhoz, hogy megérdemelje ezt a segítséget”.

A demokraták március 14-ig remélik elfogadni a csomagot, mielőtt kifutnak a munkanélküli-segélyt kiegészítő szövetségi programok.

A javaslat része a heti 400 dolláros pótlék fizetésének meghosszabbítása szeptemberig, valamint többek között 20 milliárd dollár az oltási programra, és 30 milliárdos segély a lakásbérleti díjak és rezsiköltségek fizetéséhez.

Biden eredetileg a csomag részeként akarta elfogadtatni a minimális szövetségi órabér 7,25-ról 15 dollárra emelését is, de a hét végén elismerte, hogy ez aligha fog sikerülni. A tervről azonban nem tett le.

Senkinek sem szabadna heti negyven órát dolgozni, és a szegénységi küszöb alatt élni. És ha az ember 15 dollárnál kevesebbet keres óránként, akkor ez történik

– nyilatkozta a CBS-nek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.