BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Brüsszel még az idén pénzeket tarthat vissza a jogállamiságra hivatkozva

A bizottság azt szabhatja a kifizetések feltételéül, hogy az adott tagállam garantálja a pénzek ellenőrzött felhasználását.

Az Európai Unió még az idén kifizetéseket tarthat vissza a kilábalási költségvetésből azoknak a tagállamoknak, amelyek Brüsszel megítélése szerint nem felelnek meg bizonyos jogállami kritériumoknak – idézte a Bloomberg hírügynökség Vera Jourovát, az Európai Bizottság alelnökét.

A csütörtökön adott interjúban Jourova az EU decemberi csúcstalálkozóján elfogadott jogállamisági döntésre hivatkozik. Ez ugyan az Európai Bíróság elé kerül, de

a biztos szerint a nyáron döntés születhet, és Jourova azt szeretné elérni, hogy két hónappal ezt követően a bizottság már véglegesítse iránymutatását a mechanizmus alkalmazásának módjáról.

Vera Jourova
Fotó: SOOC/AFP

A bizottság azt szabhatja a kifizetések feltételéül, hogy az adott tagállam garantálja a pénzek ellenőrzött felhasználását, vagyis legyen „jól funkcionáló bírói rendszere, jól funkcionáló közbeszerzési rendszere és jól funkcionáló ügyészsége”

– mondta Jourova. Szerinte a helyzet Magyarországon és Lengyelországban az EU erőfeszítései ellenére romlott – idézte a Bloomberg. Mindkét ország kormánya visszautasította korábban a demokratikus berendezkedésüket ért kritikákat, politikai támadásnak nevezve őket.

Kovács Zoltán, nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár a Világgazdaság megkeresésére elektronikus levélben reagált Jourova nyilatkozatára, ekképpen:

„Soros György hű szövetségesének úgy tűnik, hétről hétre bizonyítania kell a magyarok iránt táplált gyűlöletét, amivel megsérti Magyarországot és a magyar embereket is. A Bizottság képviselője pedig – aki már többször is bizonyította alkalmatlanságát – ahelyett, hogy mindenféle mondvacsinált indokokkal támadja Magyarországot, foglalkozhatna inkább Brüsszel elhibázott vakcinabeszerzésével.”

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.