BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csökkent az orosz olajtermelés és -export

De nőtt a gáztermelés az idei első két hónapban.

Csökkent az orosz olajtermelés és az olajexport az idei első két hónapban, nőtt viszont a gáztermelés – közölte az orosz energiaügyi minisztérium kedden.

A minisztérium adatai szerint Oroszország a február végével záródott idei első két hónapban 81,6 millió tonna kőolajat és hordó-egyenérték gázkondezátumot termelt ki, ami 11,9 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. A februári termelés éves szinten 13,8 százalékkal, 38,56 millió tonnára mérséklődött.

Az idei első két hónapban a FÁK-országokon kívüli orosz olajexport 21,6 százalékkal, 32,83 millió tonnára süllyedt.

A minisztérium ugyancsak kedden ismertette, hogy az idei első két hónapban a gáztermelés 3,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit és 130,66 milliárd köbmétert tett ki. Ezen belül a februári gáztermelés pedig 2,9 százalékkal, 62,04 milliárd köbméterre nőtt.

Fotó: Shutterstock

A 2008-as nemzetközi pénzügyi válság óta első alkalommal csökkent tavaly az előző évihez képest, és a 2011-es szintre esett vissza az orosz olajtermelés az OPEC+ keretében vállalt termeléskorlátozás és a koronavírus-válság miatt bekövetkezett keresletcsökkenés hatására.

Oroszország tavaly napi 10,27 millió hordó kőolajat és hordó-egyenérték gázkondezátumot termelt ki a 2019-es napi 11,25 millió hordó után.

Tonnában kifejezve a termelés 512,68 millió tonnára csökkent 560,2 millió tonnáról, ami a Szovjetunió felbomlása utáni rekordnak számított.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.