BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nyárra meglehet az uniós oltási útlevél

Még ebben a hónapban kiderül, milyen formában tervezi az Európai Bizottság a digitális oltási útlevelet, és Brüsszel újabb vakcinaforrást is keres, ezúttal Indiában.

Az Európai Bizottság márciusban törvényjavaslatot terjeszt be a 27 tagállamra vonatkozó digitális oltási útlevéllel kapcsolatban – jelentette be Ursula von de Leyen német konzervatív parlamenti képviselőkkel folytatott videókonferenciáján.

Ebből fog kiderülni, hogy pontosan milyen formátumú lesz majd a dokumentum, amely igazolja, hogy az érintett megkapta a koronavírus elleni vakcinát, mondta a Bizottság elnöke.

Az állam- és kormányfők múlt heti csúcstalálkozójukon állapodtak meg arról, hogy nyárra létrehozzák az oltási útlevelet;

a rendszer felállításához Angela Merkel német kancellár véleménye szerint legalább három hónapra van szükség, és ennek bevezetése a legreálisabb mód ahhoz, hogy a nyaralási időszakra ismét beindulhasson a nemzetközi utasforgalom. Ezt elsősorban azok az országok sürgetik, amelyeknek a gazdaságában jelentős szerepet játszik a turizmus.

Kiriákosz Micotákisz görög kormányfő a Süddeutsche Zeitungnak adott interjújában úgy vélekedett, egy ilyen okmány birtokában a tagállamokból érkezők könnyebben utazhatnának az EU-n belül, nem kellene például karanténba vonulniuk. Meg-elégedését fejezte ki a csúcs után a döntéssel kapcsolatban Sebastian Kurz osztrák kancellár is.

Most már csak be kell ezt vezetni, méghozzá minél hamarabb

– írta a Twitter-oldalán.

Fotó: Shutterstock

Mások óvatosabbak, a German Eye brüsszeli forrásból származó értesülése szerint Németország és Franciaország például attól tart, hogy az oltási útlevél bevezetése a vakcinázás kötelezővé tételéhez vezethet. Merkel szerint az előnyök ráadásul egyelőre nem is kézzel foghatók, mivel annyira alacsony az átoltottság az EU-ban, de azért „fel kell készülni”.

Egy sor más szervezet, többek között a légitársaságokat tömörítő Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (International Air Transport Association – IATA) is dolgozik már a szükséges szoftverek beszerzésén.

Hasonlót fontolgat a brit kormány is, a Times jelentése szerint azt tervezik, hogy az állami egészségügyi szolgálat (NHS) applikációját alakítják át digitális bizonyítvánnyá, így az emberek a mobiltelefonjukkal tudják majd igazolni, hogy védettek a fertőzéssel szemben.

Az EU közben mindent megtesz azért is, hogy minél több ember kapja meg az oltást.

A Reuters értesülése szerint az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) már egy hete vizsgála a világ egyik legnagyobb vakcinagyártóját, az indiai Serum Institute of Indiát (SII), mert ez szükséges ahhoz, hogy Brüsszel onnan is vásárolhasson az AstraZeneca oltóanyagából; a döntés még márciusban várható.

Az EMA és a Bizottság nem kommentálta a hírt, de annyit mindkét szervezet szóvivője elárult, hogy az EMA-nak először jóvá kell hagynia a gyártót, és a vakcina engedélyét is meg kellene változtatni ahhoz, hogy exportálni lehessen az EU-ba, ezt pedig a vakcina gyártójának kell kérelmeznie az EU-nál.

Ez nem jelenthet problémát, mivel az EMA és az AstraZeneca megállapodása lehetővé teszi, hogy az EU-n kívül készüljön a vakcina. A brit-svéd gyártó eddig nem tudta teljesíteni a vállalásait, és várhatóan a második negyedévben sem érkezik meg az EU-ba az ígért 180 millió adag.

Lazítanak és szigorítanak a németek

A fertőzések számának emelkedése ellenére hétfőn lazították a korlátozásokat Németországban, mindenhol megnyíltak a fodrászatok, egyes szövetségi tartományokban pedig más szolgáltatások, például kertáruházak és a kertészetek is. A berlini kormány és a tartományi vezetők szerdán egyeztetnek a további lépésekről. A német-francia határ Moselle térségi szakaszán azonban az új vírusvariánsok miatt keddtől szigorítanak: akárcsak Csehország és Ausztria esetében, itt is 48 óránál nem régebbi negatív teszthez kötik a belépést. VG

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.