Nem reprezentatív felmérést végzett a pálinkafőzéssel kapcsolatban az Agroinform.hu az elmúlt hetekben. A nagyjából 800 válaszoló 31 százaléka favorizálja a kajszibarackból készült italt, amit a szilva (20 százalék) és a körte (13) követ, noha a legtöbb gyümölcspárlat szőlőből és almából készül.
A törvény értelmében pálinka és törkölypálinka elnevezéssel csak kereskedelmi főzdék hozhatnak forgalomba terméket. A magánfőzők és bérfőzdék által előállított terméknek pedig párlat a hivatalos megnevezése, de természetesen a köznyelvben mindenki pálinkának hívja ezeket is.
Noha a nem ipari méretben végzett pálinkafőzés idén január óta adómentes,
a klímaváltozás gyümölcstermesztésre gyakorolt negatív hatása komoly problémát okoz a terméknek.
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerint például kajszibarackból a termés 2020-ban 1000 hektárral nagyobb területen is csak a 2016-osnak a fele volt, míg az almatermés ugyanezen időszak alatt 20 százalékot csökkent.
Ennek megfelelően
a megkérdezettek 70 százalékának jelentett gondot a cefre előállítása saját gyümölcsből.
Ezt a problémát 20 százalék vegyes cefre készítésével hidalta át a felmérés szerint.
Az almapálinka leginkább a keleti országrészben készül, míg a szőlőpálinka a középsőben, a bogyós gyümölcsökből (áfonya, fekete ribizli, szeder, madárberkenye stb.) készült italok pedig leginkább az északi területeken készülnek.
A szőlő mint könnyen hozzáférhető, ízletes pálinka-alapanyag egyre erőteljesebben jelenik meg a párlatkészítésben, ráadásul a cefre elkészítése is könnyen elérhető sikerrel kecsegtet. Az illatos szőlőfajtákból jó minőségű pálinka készíthető, és bátrabban nyúlnak hozzá a magánfőzetők is
– mondta Polgárné Sarok Edit, az Agroinform.hu szakújságírója.
A kutatásból az is kiderül, hogy a többség (52 százalék) még mindig a 48–50 százalékos pálinkát tartja a legjobbnak, ám az elmúlt években zajlott változások hatására már egyre többen az ennél gyengébbeket is szeretik, melyekben jobban érvényesülnek a gyümölcsök aromái. A gyümölcsfajta sem mindegy, így a kajszipálinka esetében kedveltebbek a kevésbé erős pálinkák.
Az elmúlt 10 évben nőtt a magánfőzés népszerűsége, a bejelentett főzőberendezések száma, illetve a magánfőzés keretében előállított párlat mennyisége. A bejelentett magánfőző berendezések száma Magyarországon ma több mint 30 ezer darab.
A bérfőzdék számára a magánfőzés adómentessége ugyan erodálhatja a gazdasági potenciált, ugyanakkor árcsökkentést is lehetővé tesz, ami miatt sokan fordulhatnak inkább szakemberhez a legjobb minőség elérése érdekében.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.