BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
VG Podcast Virovácz Péter, ING
ÜZLETRE HANGOLUNK

A forinterősödés biztosítja a monetáris pihenőt

Az euróval szembeni árfolyam  a 355-360-as sávba is visszatérhet, ha véget ér a háború.

Mind a jegybank inflációs jelentésében szereplő új makrogazdasági pálya, mind pedig Varga Mihály 3-4 százalékos növekedési előrejelzése reális, sőt ennél magasabb bővülés is összejöhet 2022-ben; akár 4,5 százalékot is elérheti a GDP gyarapodása - hangsúlyozta Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője. 

Fotó: Manuel Augusto Moreno / Getty Images

A közgazdász hozzátette:  éves alapon 9 százalékos lehet Magyarországon az infláció, amely ugyan magas, de nem lógunk ki a régiós térképről, tekintettel arra, hogy például a cseheknél és a szlovákoknál, továbbá a balti államoknál a fogyasztói árak emelkedése kétszámjegyű is lehet. 

A közgazdász kitért arra is, hogy a jegybank mai döntése, miszerint nem emelte tovább az MNB az egyhetes betéti tendert, a forintárfolyamnak köszönhető. 

Az extrém magas eurókurzushoz képest az elmúlt napokban ugyanis normalizálódott a helyzet. Amennyiben az orosz-ukrán háború kapcsán tető alá hozzák a tűzszünetet, esetleg belátható időn belül véget ér a fegyveres konfliktus, akkor a forint további erősödésével kell kalkulálni. Az euróval szembeni árfolyam  a 355-360-as sávba is visszatérhet - húzta alá az ING Bank vezető elemzője. 

Virovácz Péter kiemelte azt is: óriási volumenben, és gyorsan építettek ki a spekulánsok short pozíciókat a forint árfolyam ellen, a korábbi 1500 milliárdos állomány pár hét leforgása alatt több mint 600 milliárddal gyarapodott. 

 

Keresse a VG Podcastot a kedvenc alkalmazásán!

Spotify: VG Podcast

Anchor: VG Podcast

Google Podcasts: VG Podcast

Radio Public: VG Podcast

Breaker: VG Podcast

 

Podcastok

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.