Budapesten 2016-ban olyan sikeres Bocuse d'Or Europe kontinens döntőt rendeztek, hogy a szervezőbizottság úgy döntött, hogy a verseny történetében először egy korábbi helyszínt, ismét a magyar fővárost választottja a rendezvény helyszínéül. A nemzetközi szakácsviadalon 18 európai ország csapatai vesznek részt. Egyelőre bizonytalan, hogy az ukrán csapat eljut-e a döntőre, az oroszok pedig visszaléptek – válaszolta újságírói kérdésre Florent Suplisson, a GL Event gasztronómiai rendezvények igazgatója.
A Bocuse d’Or legutóbbi budapesti európai döntőjére háromezer külföldi vendégszurkoló érkezett, most is több ezer gasztro turistára számítanak.
Az eseménynek nem csak közvetlen, hanem a közvetlen reklámértéke is rendkívül nagy, ami lépéselőnyt is jelent a nemzetközi turizmus újraindításán dolgozó országok versenyében - hangsúlyozta Könnyid László, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgató-helyettese a szerdai sajtótájékoztatón.
Az elmúlt hat évben Budapest felkerült a világ gasztrotérképére, sőt, jó esély van rá, hogy a nívós vidéki éttermeket is felfedezi előbb-utóbb már a Michelin Guide
- mondta Hamvas Zoltán, a magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke. Emlékeztetett rá, hogy az utóbbi években divatba jött a gasztronómia, főzőműsorokat sugároz a tévé főműsoridőben. Az elmúlt két év tovább súlyosbította az egyre súlyosabb munkaerőhiánnyal küzdő ágazat helyzetét, az idei versennyel a fiatalok felé is akarnak fordulni, hogy minél többen döntsenek a vendéglátás mellett, amikor pályát választanak.
A budapesti döntőn őzgerincből, őz combból túró és tejföl felhasználásával kell a főételt elkészíteniük a Bocuse d’Or versenyen résztvevő nemzeti csapatoknak Budapesten - mondta Joseph Viola, a Bocuse d'Or Europe 2022 Nemzetközi Szervezőbizottság alelnöke, kiemelve, hogy határozott cél a házigazda ország gasztronómiai DNS-ének feltérképezése, identitásának megtapasztalása ételein keresztül. Ő maga 2006-ban járt először Budapesten, már akkor látta, hogy van nemzeti gasztronómia, de akkor még hiányolta belőle az innovációt. Azóta hatalmas utat tettek meg a magyarok szerinte is, amihez gratulált a szakember.
Az európai szakácsdöntőn az idén az előételt háromféle, megadott fajtájú burgonyából kell megkomponálni, szósz, pecsenyelé vagy alaplé felhasználásával.
Kóstolni és dönteni a versenyző országokból delegált sztárséfek alkotta zsűri fog, a teljes menüsor elkészítésére egységesen 5 óra 35 perc áll majd a csapatok rendelkezésére. A kontinens rangadóról már egyenes út vezet a lyoni világversenyre, ahol összesen 24 csapat mérheti össze tudását. Mint emlékezetes, 2016-ban Széll Tamás nyerte az európai döntőt, aki most társával, Szulló Szabinával együtt Dalnoki Dalnoki Bence versenyzővel és segítőjével, Nyikos Patrik comis-szal alkotja a magyar Bocuse d’Or csapatot.
A helyszín ismét a Hungexpo lesz, de a Bocuse d'Or Europe 2022 helyszíne már jelentősen különbözik az előzőtől, hiszen a vásárváros időközben 55 milliárd forintból megújult és két új csarnokkal, valamint egy fogadóépülettel és a több mint kétezeer fős plenátris ülésteremmel megépült konferenciaközponttal kibővült. A szakács versennyel egy időben rendezik meg március 22-24 között a SIRHA kiállítást, amelyen idén 300 kiállító érkezik 18 országból, köztük Indonéziából. legnagyobb számban az olaszok jönnek mintegy 20 kiállítóval. Ganczer Gábor, a Hungexpo vezérigazgatója elmondta, hogy
elképesztő fejlődés előtt áll a szektor továbbra is, óriási a lelkesedés a kiállítók részéről, érezni, hogy az élő rendezvényekre ebben az ágazatban is óriási az igény. Idén ötödik alkalommal hirdetik meg a Sirha Budapest Desszert versenyt és másodszor a közétkeztetési szakácsversenyt - hangzott el.
Régi adósságot törlesztenek a gasztronómiai szakkiállításon a magyar borok és borvidékek bemutatásával – jelentette ki Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum ügyvezetője, aki leszögezte, hogy a Hungexpon bemutatkozó 80 magyar borászat mindegyike jó borokat visz a rendezvényre, a Bocuse d’Or színvonalához méltó kínálattal sorakoznak fel. A magyar is borász nemzet, mint a francia, a magyar bor most hazai pályán mutatkozhat be a nemzetközi vendégsereget vonzó gasztronómiai csúcsrendezvényen.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.