A Graefl-kastélynak már a megközelítése is mesébe illő. Poroszló külterületén a fákkal és bokrokkal körbevett, táblák nélküli, magányos úton haladva, egyszer csak elérünk a Kétútközbe, a szecessziós kastély díszes kapujáig. Így már érthető, hogy miért is hívják a „Csipkerózsika” álomból felébredt kastélynak.
A Graefl Major európai szinten is különleges értékeket képvisel. Az 1900-as évek elején épült, egykoron pompás, majd később enyészetnek induló kastélyt és a hozzá tartozó víztornyot
egri vállalkozók, a korábban idegenvezetéssel foglalkozó Szerencsés Györgyi és a szállítmányozási céget vezető Szepesi Péter mentették meg.
Kilenc éve dolgoznak a korhű felújításon. Sikerült megtalálniuk például a főlépcsőház eredeti freskóját a festékrétegek alatt, és nem engednek be műanyagot az épületbe.
A kastélyhoz tartozik egy biogazdaság is. A majorban minden a fenntarthatóság jegyében zajlik. A kastély éttermében kizárólag olyan ételeket szolgálnak fel, amelyek az általuk megtermelt alapanyagokból készülnek. A reggeli rántottához és salátához valót hajnalban viszik be a kertből a konyhába. A szezonalitáshoz igazodva az étlap is hetente, illetve kéthetente változik.
A szakács és a kertész munkája szorosan összefonódik.
Most éppen mángold, cékla, cukkini, padlizsán és sárgadinnyeszezon van.
A húszhektáros gazdaságban 18 féle fűszernövényt termesztenek, és csak paradicsomból legalább húszfajtájuk van, köztük a ritkaságnak számító datolya-, citrom- és fekete paradicsom is fellelhető a majorban. Még a ketchupot is maguknak készítik.
Azt is fontosnak tartják, hogy az állatok boldogságban éljenek a gazdaságban.
A vendégek egyelőre az igényes apartmanházakban tudnak aludni. Jövő év húsvétkor érkezhetnek az első kastélylakók. Mivel minden vendég megkülönböztetett kiszolgálásban részesül, ezért csak 7 vendégszoba fog a rendelkezésükre állni a kastély épületében. A komornyik egy angliai kastélyból érkezik. A fejlesztések még korántsem értek véget: elkészült a teniszpálya, felújítás alatt áll a télikert, és önfenntartó úszó tavat is terveznek a majorba.
A kastély a nemzetközi Slow mozgalom tagja, az étterem Slow Food védjegyet visel, amelyet elhivatottan képvisel.
Értékeik közé tartozik a lassú étkultúra, a helyben termelt, GMO- és vegyszermentes alapanyagok használata, a lassú turizmus, az ismerkedés a helyi termelőkkel, borászokkal és művészekkel. A négyhektáros park padjain megpihenve csak a gyönyörű környezetre tudnak koncentrálni, és aki figyelmes, mindig észrevehet valamilyen érdekességet, mint a művészi módon megépített madáretetőt vagy az ékszerteknős formájú köveket. Orvosok, üzletemberek és filmrendezők is szeretnek járni a Graefl-kastélyba, és külföldi vendégek is vannak. Az árak azonban nem szálltak el, a négyfős apartmanok 95 ezer forintba kerülnek.
A kastély filozófiájával a major dolgozói is azonosulhatnak, nincsenek túlhajszolva, a saját tempójukban végezhetik a munkájukat, és ha szeretnének, bármikor beállhatnak ők is a kastélykertben tartott jóga- és pilates órákra. Egyetlen elvárás van feléjük, a minőség. A szobákat például annyira alaposan készítik elő, hogy az két napot is igénybe vesz.
A kastély kulturális programoknak is helyt ad, már többször is fellépett falai közt a MÁV Szimfonikus Zenekar, lesznek jazz- és akusztikus koncertek, a Slow Art and Cinema Kertmoziban pedig a környékbeliek számára is nyitott pódiumbeszélgetésekkel egybekötött filmvetítéseket szerveznek, de volt már borkóstoló és divatbemutató is náluk. A kastély kápolnája kedvelt esküvőhelyszín, ahol keresztelőket is szívesen tartanak.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.