BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A robogó járműgyártás nem tudta felpörgetni a fékező ipari termelést

A magyar ipari termelés 2,6 százalékkal mérséklődött júliusban, azonban a legnagyobb súlyú járműgyártás 14,4 százalékkal bővült.

2023 júliusában az ipari termelés volumene 2,6 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 2,5 százalékkal esett vissza. A feldolgozóipari alágak többségében csökkenés volt tapasztalható, azonban a legnagyobb súlyú járműgyártásban, valamint a villamos berendezések gyártásában nőtt a termelés volumene – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal szerdán közzétett második becsléséből. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok szerint az ipari kibocsátás a 2023. júniusinál 2,8 százalékkal nagyobb volt.

Esztergom, 2022. október 20. 
A présüzemben készülő ajtóelemek az esztergomi Suzuki-gyárban 2022. október 19-én.
MTI/Szigetváry Zsolt
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

Idén júliusban az ipari termelés volumene 2,6 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához mérten, az első becslésben közölt júliusi adathoz viszonyítva a második becslés adata nem változott.

Az iparon belül döntő (95 százalékos) súlyt képviselő feldolgozóipar termelése 2,3 százalékkal, a csekély súlyú bányászaté 35 százalékkal, az energiaiparé pedig 21 százalékkal csökkent.

A legnagyobb súlyú, a feldolgozóipari termelés 28 százalékát képviselő járműgyártás 14,4 százalékkal bővült az előző év azonos hónapjához mérten.

A 11 százalékos feldolgozóipari súlyú villamosberendezés-gyártás 9,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A két legnagyobb súlyú alágazat közül az akkumulátorok, szárazelemek gyártásának volumene 24 százalékkal nagyobb, a villamos motor, áramfejlesztő, -elosztó, -szabályozó készülékeké 8,1 százalékkal kisebb lett.

A feldolgozóiparból 13 százalékkal részesülő élelmiszer-, ital- és dohánytermékgyártás 9,3 százalékkal visszaesett tavalyhoz képest, mind a hazai, mind a külpiaci eladások csökkenése miatt.

Az alágak közül a legnagyobb mértékben, 21 százalékkal a gyógyszergyártás tudott növekedni, amiben szerepet játszott az alacsony bázis hatása is.

A két közepes súlyú alág közül a gumi, műanyag és nem fém ásványi termékek gyártása 20 százalékot, a fémalapanyag- és fémfeldolgozási termékek gyártása 12,2 százalékot esett vissza.

A legnagyobb mértékben, 25 százalékkal a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás kibocsátása maradt el az egy évvel ezelőttitől, főként a belföldi értékesítés csökkenése miatt, miközben az export nőni tudott.

Az ipari termelés volumenindexe 2023. július
 

Bizonytalan jövő előtt áll a magyar ipar, de legalább újból életjelet adott magáról

Pozitív meglepetésként értékelték a júliusi ipari termelési adatokat az elemzők, miután váratlanul havi alapon emelkedni tudott a kibocsátás. Az év további részét viszont nagyon nehéz megjósolni, bár a belső kereslet élénkülése segítheti a termelés felfutását, a külső piacokon lévő kereslet már sokkal nagyobb probléma lehet.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.