BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elindult az ingyenes online értékpapírszámla nyitás

Mától elindult Magyarországon az azonnali online értékpapírszámla-nyitási rendszer. A korábbinál gyorsabb ügyintézést az Ügyfélkapun keresztül lehet megvalósítani: néhány kattinással bárki nyithat magának az államkincstárnál értékpapírszámlát.

Az online értékpapírszámla-nyitási rendszer jóvoltából azok is rávethetik magukat az állampapírpiaci befektetésekre, akiket eddig visszatartott a bonyolultnak tűnő adminisztrációs folyamat. Ily módon lehetőség van a webkincstár- és a mobilkincstár-hozzáférésen kívül a gyermekeknek szóló Start-számla nyitására is. 

Magyar Államikincstár. 20200504 Budapest Foto Bach Máte Magyar Nemzet
Az új számlák 48 órát követően lesznek aktívak, számlavezetési díjat pedig nem számolnak fel.
Fotó: Bach Máté

Az új szolgáltatás bejelentésekor Varga Mihály pénzügyminiszter rámutatott: „A jövőben is meg akarják őrizni a magyar állampapírok versenyképességét, legyen szó a hozamról, a biztonságról vagy épp az egyszerűségről, gyorsaságról.”

Az új szolgáltatás piaci összehasonlításban is egyedülálló, a banki szolgáltatásokkal összehasonlítva is előnyös. Ma egyetlen hitelintézet sem nyújt ennél rugalmasabb lehetőséget értékpapírszámla megnyitására.

Az államkincstár korábban videóban ismertette a részleteket, amelyben emlékeztettek, „ha a tengerparton szürcsölöd a koktélodat” vagy esetleg „a baba álmát őrzöd a gyerekszobában, a Kincstárban mostantól bárhol, bármikor, gyorsan kezelheted a befektetéseidet” – utalt rá az Index.

Az életbe lépett fontos változások az állampapíroknál:

  • Az online számlanyitásra a Magyar Államkincstárnál az Ügyfélkapun keresztül van lehetőség, erre a magyarorszag.hu biztosít felületet.
  • Miután megtörtént a bejelentkezés, a felhasználók adatai automatikusan feltöltődnek.
  • A fokozott biztonság érdekében kétlépcsős ügyfél-azonosításra van szükség, ha valaki állampapírt szeretne vásárolni. Így, ha az ügyfél korábban nem hitelesítette a telefonszámát és az e-mail-címét, ezt meg kell tennie.
  • Ezt követően el kell fogadni a nyilatkozatokat, majd utána lehet megkezdeni az állampapír-vásárlást.
  • Továbbra is a fokozott biztonságot szem előtt tartva, minden tranzakcióhoz jelszó szükséges.
  • Az új számlák 48 órát követően lesznek aktívak.
  • Számlavezetési díj nincs.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.