Idén is mindenki szabadon rendelkezhet befizetett adója 1+1 százalékáról – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Az egyik egy százalék felajánlható egy civil szervezetnek, további 1 százalék pedig valamely vallási közösségnek vagy a Nemzeti Tehetség Programnak.

20221213 Nemesvámos Állatmenhely. A Pannon Egyetem által gyűjtött adományok átadása az Állatvédő Egyesület Veszprém részére.  Fotó: Pesthy Márton PM Veszprém Megyei Napló

egy százalék
Állatmenhelyeknek is szívesen adjuk az egy százalékot / Fotó: Pesthy Márton / Mediaworks

A rendelkezőnyilatkozat akár a bevallás részeként, akár önálló nyilatkozatként is a benyújtható a NAV-hoz a „23EGYSZA” lapon május 21-éig. Az egy plusz egy százalékáról rendelkezni legegyszerűbben KAÜ-azonosítóval (ügyfélkapu, elektronikus személyi igazolvány, telefonos azonosítás, arcképes azonosítás), a webes kitöltő programjában lehet.

A vallási közösségnek vagy a Nemzeti Tehetség Programnak tett felajánlások érvényben maradnak. Ez azt jelenti, hogy a korábban tett, formailag érvényes nyilatkozatot a NAV mindaddig automatikusan figyelembe veszi, amíg a felajánló újabb nyilatkozattal  nem jelöl meg másik technikai számos kedvezményezettet vagy a korábbi nyilatkozatát nem vonja vissza. A civil kedvezményezettek számára viszont – a korábbi évekhez hasonlóan – továbbra is évente kell megtenni a felajánlást.

Figyeljen a változásokra, hogy jó helyre menjen az egy százalék

Idén január 1-jétől nem vehető figyelembe a technikai számra tett, formailag megfelelő nyilatkozat akkor sem, ha a magánszemély az adóévet követő év május 20-áig nem nyújtott be személyijövedelemadó-bevallást vagy a benyújtott bevallása alapján nem keletkezett adóköteles, összevonás alá eső jövedelme.

Az adózók az egy plusz egy százalékos rendelkezőnyilatkozaton jelezhetik, hogy a nevüket és elérhetőségüket a megjelölt civil kedvezményezettel közölheti a NAV. Az adatkezelési hozzájárulás és az adatok feltüntetése a rendelkező nyilatkozaton önkéntes, nem feltétele az érvényes rendelkezésnek. Az szja-bevallási tervezet elfogadásáról, kiegészítéséről, valamint az egy plusz egyszázalékos rendelkezésről a NAV honlapján látható egy lépésről lépésre tájékoztató