BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Beontrips: még nem tudni, mire elég a becsődölt iroda biztosítása

Folyamatosan érkeznek a kárbejelentések a múlt héten fizetésképtelenné vált Beontrips online utazásszervező pórul járt ügyfeleitől az Európai Utazási Biztosítóhoz, ahol a cég mintegy 36,4 millió forintos értékű kezesi kötvénnyel és 3,64 millió forint hazamentési biztosítással rendelkezett – tudta meg a Világgazdaság. Május utolsó napjáig a csődbe ment iroda öt utasát hozta haza a biztosító Máltáról.

Múlt héten, azaz május 29-én törölte Budapest Főváros Kormányhivatala az utazásszervező és -közvetítői tevékenységet folytató vállalkozásokról vezetett hatósági nyilvántartásból a Beontrips Kft.-t, a fizetésképtelenné vált irodának az  Európai Utazási Biztosítónál van vagyoni biztosítéka, amelyből 36 millió 396 ezer forint erejéig az utazási csomaggal rendelkező károsultakat tudják kártalanítani. 

beontrips
Öt utas repülőjegyét a hazamentési biztosításból már kifizette a biztosító, senki sem ragadt külföldön a csőd miatt / Fotó: Shutterstock

Mint Lengyel Márk, az Európai Utazási Biztosító elnök-vezérigazgatója lapunk érdeklődésére elmondta: az már biztos, hogy a 3 millió 640 ezer forintos hazamentési biztosítás elegendő volt a külföldön lévő, repülőjeggyel nem rendelkező Beontrips-utasok hazahozatalára.

Május 31-ig két géppel összesen öt utast hozatott haza a biztosító Máltáról.

Egy athéni csoport már nem repült el, mert érzékelték, hogy probléma lehet a Beontrips Kft.-vel.

Az EUB adatai szerint

187 darab olyan foglalás volt a Beontrips szerződéseiben, amelyet részben vagy egészben nem tudott teljesíteni a csődbe ment társaság.

Fontos, hogy ebből 168 az utazási csomag, amire a jogszabály szerint vagyoni biztosíték vonatkozik, az önálló repülőjegy- és szállásfoglalásokra nem.

Utazómajom: már nem volt szerződésük a csődbe ment utazási irodával

Már egy hete szerződést bontott az Utazómajom az időközben fizetésképtelenné vált Beontrips utazási irodával, amely csak az egyik hirdető volt a sok közül a közkedvelt társaság oldalán – tudta meg a Világgazdaság.

Fontos lenne, hogy minél előbb jelentkezzenek az érintettek, hogy minél hamarabb kártalanítani lehessen az utasokat. A pontos, részletes és teljes körű adatok birtokában derül ki, hogy a jelenlegi biztosíték elég-e a teljes kártalanításra.

Járitz Orsolya, az EUB kárrendezési vezetője elmondta, hogy azoktól a károsultaktól,

akik már nem tudtak elutazni, folyamatosan érkeznek az online kárbejelentések. 

A folyamat meggyorsítása érdekében az EUB létrehozott a honlapján egy információs oldalt a Beontrips-ügyfeleknek, amely itt érhető el.

Major László, az EUB értékesítési igazgatója hangsúlyozta, hogy egyedi esetnek tartják a Beontrips csődjét, semmilyen jele nincs annak, hogy a szakmának iparági problémái lennének,

a magyarországi utazási irodák rendben és jól működnek, árbevételük folyamatosan nő.

A Beontrips árbevételéhez mért vagyoni biztosíték egy 300 millió forint körüli 2022-es árbevételt tükröz, ami nem kicsi, de az iroda egyáltalán nem minősült nagy irodának. 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.