BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyből az egyetemekről szívná el a jól képzett munkaerőt a CATL

Oktatási együttműködési megállapodást kötött a Miskolci Egyetem és a CATL Debrecen. Ennek értelmében a vállalat részt vesz a hallgatók gyakorlati képzésében és az egyetemi tananyag fejlesztésében, valamint a felsőoktatási intézmény tudományos és kutatótevékenységét is segíti.

Stratégiai együttműködésre lépett a Miskolci Egyetem és a CATL Debrecen (a Contemporary Amperex Technology Co. Ltd. magyar leányvállalata), ennek köszönhetően új és inspiráló karrierlehetőségek nyílnak meg a Miskolci Egyetemen végzett műszaki és mérnök szakemberek előtt az akkumulátor- és a járműiparban. A megállapodás értelmében a hallgatók gyakorlati tapasztalatszerzésének támogatása mellett az energiaipari nagyvállalat közreműködik majd az egyetemi tananyag fejlesztésében, továbbá az oktatók és hallgatók tudományos és kutatótevékenységét is segíteni fogja.

együttműködés
Az együttműködés részeként a vállalat részt vesz a hallgatók gyakorlati képzésében és egyetemi tananyagok fejlesztésében / Fotó: Miskolci Egyetem 

Milyen területeken lép életbe az együttműködés?

A szerződés számos szakterületre kiterjed, így a CATL a műszaki föld- és környezettudományi, valamint a gépészmérnöki és informatikai területen is hozzájárul a Miskolci Egyetem képzéseihez. A stratégiai együttműködés biztosítja a vállalat számára a jól képzett munkaerőt, amelyre hosszú távon szüksége lesz a debreceni üzem működtetéséhez és fejlesztéséhez. 

A CATL Debrecenben második európai gyárát építi fel, amely elsősorban az európai ügyfeleiket, ismert autógyárakat szolgálja majd ki a legkorszerűbb akkumulátorokkal. A CATL célja, hogy tevékenységével hozzájáruljon az európai közlekedés fenntarthatóvá válásához. 

A Miskolci Egyetemmel kötött együttműködéssel naprakész, gyakorlati ismereteket és nemzetközi karrierlehetőséget szeretnénk biztosítani a fiataloknak egy dinamikusan fejlődő, új iparágban

– mondta Jason Chen, a CATL európai operációért felelős ügyvezető igazgatója.

A képzések fejlesztése a gyakorlatba jól adaptálható tudást kínál

Horváth Zita szerint a Miskolci Egyetem célja, hogy a régióban, Magyarországon és a nemzetközi felsőoktatás térképén meghatározó, a következő évtizedek munkaerőpiaci igényeit kielégítő oktató- és kutatóegyetemként működjön. Az együttműködés révén a CATL hozzáférhet az egyetem szakértelméhez és kutatási eredményeihez, amelyek segíthetik az akkumulátortechnológiák fejlesztését – hangsúlyozta. 

Biztosak vagyunk abban, hogy a jövő innovációs versenyében még inkább döntő szerepe lesz a Miskolci Egyetem és a gazdasági szereplők közötti szoros, kölcsönösen előnyös együttműködéseknek 

– fogalmazott prof. dr. Horváth Zita a CATL Debrecennel kötött stratégiai együttműködésről. 

Miért fontos az együttműködés a CATL Debrecen számára?

A CATL Debrecen Déli Ipari Parkjában épülő gyára hamarosan a kelet-magyarországi régió egyik legnagyobb munkáltatója lesz. A vállalat hosszú távra kötelezte el magát Magyarország mellett, ezért kulcsfontosságúnak tartja, hogy aktívan részt vegyen a munkaerő képzésében és támogassa az intézményeket az oktatás minden szintjén. A cég, mint ismert, 2024 februárjában megállapodást kötött a Debreceni Szakképzési Centrummal, az elkövetkező időszakban pedig több más, a régióban fontos szerepet betöltő oktatási intézménnyel is együttműködésre kíván lépni.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.