BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Visszafogott teljesítményt nyújtott a magyar ipar

Bár tavaly áprilishoz képest javult az adat, azonban van egy váratlan csavar a történetben. Munkanaphatástól megtisztítva ugyanis romlott az ipari termelés.

2024 áprilisában az ipari termelés volumene 6,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi értéket, munkanaphatástól megtisztítva azonban 2,4 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken közzétett gyorsjelentéséből.

ipar Inside Skoda Auto AS Enyaq Electric Vehicle Manufacturing Facility
Munkanaphatástól megtisztítva 2,4 százalékkal esett vissza áprilisban az ipari termelés / Fotó: Getty Images

A nyers adathoz képest jelentős eltérést az okozta, hogy ebben a hónapban hárommal több munkanap volt, mint 2023 áprilisában. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás 2024 márciusához viszonyítva 0,7 százalékkal mérséklődött.

A termelés növekedéséhez a feldolgozóipari alágak többsége hozzájárult. A legnagyobb súlyú alágak közül a járműgyártás, a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása, valamint az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása bővült az egy évvel korábbihoz viszonyítva, ugyanakkor a villamos berendezés gyártása csökkent.

Az ipari termelés 2024 első négy hónapjában 1,7 százalékkal kisebb volt, mint 2023 azonos időszakában. A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás az előző hónaphoz, 2023 márciusához viszonyítva 0,7 százalékkal csökkent.

Az ipari termelés visszafogott teljesítménye ellenére nincs csökkenő pályán a magyar gazdaság. A KSH kedden közzétett második becséle megerősítette, hogy a vártnál jobban alakult 2024 első negyedévében a bruttó hazai termék, a GDP mutatója. A részletes adatok szerint a GDP-növekedéséhez a végső fogyasztás 1,8 százalékponttal járult hozzá, míg a bruttó felhalmozás 3,7 százalékponttal lassította. A külkereskedelmi forgalom egyenlege összességében 3,1 százalékponttal bővítette a gazdasági teljesítményt. A jelentés sarokpontjai továbbá:

  • A termelési oldalon a szolgáltatások teljesítménye 1,7, az építőiparé 1,1 százalékkal nőtt. Az ipar teljesítménye 0,1, a mezőgazdaságé 10,2 százalékkal csökkent.
  • A felhasználási oldalon a végső fogyasztás összetevői közül a háztartások fogyasztási kiadásának volumene stagnált, míg a kormányzattól származó természetbeni társadalmi juttatások volumene 0,4, a közösségi fogyasztásé 0,9 százalékkal emelkedett. A bruttó állóeszköz-felhalmozás 1,9 százalékkal visszaesett.
  • A külkereskedelemben az export és az import volumene összességében csökkent (0,2, illetve 1,1 százalékkal).

Szakértői GDP-vélemény: jövőre meglehet a 4 százalékos növekedés – sok múlik az akkugyártáson és Németországon

Nincs még hurráhangulat, de óvatos optimizmus van a szakértőknél a friss és megerősített GDP-adatok láttán. Idén majd’ 3, jövőre akár már 4 százalék feletti gazdasági növekedésre is számítanak az elemzők, akik szerint biztató a bérnövekedés mellett a fogyasztás élénkülése, ugyanakkor nagy kérdés, hogy miként alakul majd az akkumulátorgyártás, milyen gyorsan tér magához legfőbb partnerünk, Németország gazdasága, és milyen ütemben érkeznek majd források az Európai Uniótól.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.