BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Strandszezon: visszaszámol a Rác és a Gellért fürdő, miközben negyedmilliárdot költöttek felújításokra

Több mint negyedmilliárd forintot költött a budapesti strandok korszerűsítésére és karbantartására az üzemeltető idén, miközben az évtized projektjére, a Rác fürdő felújítására készül. A beruházásra kiírt közbeszerzés ugyan még nem zárult le, de már tervezik a Gellért Szállóval összehangoltan megújuló fürdő munkálatainak ütemezését is.

Idén a Római fürdő, tavaly a Palatinus strand csúszdája korszerűsítése volt a legnagyobb tétel az aktuális karbantartási, felújítási munkálatok között, de 2024-ben igen jelentős a Pala hullámmedencéjében a több mint százéves ipari műemlék hullámgép javítása, mely az árvíz miatt csúszott, de napokon belül elkészül – tudta meg a Világgazdaság a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. sajtóosztályától.

Az árvíz miatt csúszott a hullámgép javítása a Palán / Fotó: Máthé Zoltán

 

A strandokon mindig történik valami

Zajlik a Rác fürdő felújítására kiírt közbeszerzési pályázat, és készülnek a Gellért fürdő korszerűsítésére is, de a gigaberuházások mellett a strandszezonra felkészülést jelentő munkálatok sem maradhattak el.

Idén több mint 260 millió forintért végeztek karbantartási és felújítási munkálatokat, 

a Dandár fürdő közben másfél hónapra bezárt, 

amint a strandszezon elkezdődött. A fürdő belső medenceterének felújítása, a szigetelés és újraburkolás feladata nem tűrt halasztást.

Tavasztól kezdve folyamatosan zajlanak a strandfelkészítési-munkák: 

  • többek között a medencék felújítása, 
  • tisztítása, 
  • élményelemek és 
  • csúszdák karbantartása, megújítása, 
  • burkolatok javítása, 
  • a kertek virágosítása, megszépítése történt meg.

Újra üzemel majd a Palatinus hullámmedencéje

A Gellértben és a Palatinuson ipari műemlék százéves hullámgép található, illetve a margitszigeti strandon idén még nem állt szolgálatba, mert a javítási munkálatokkal az árvíz miatt nem tudtak időben elkészülni.

Az időjárás az elmúlt években különleges helyzeteket is teremtett, amelyekről tudjuk, hogy előfordulhatnak, nehéz azonban előre tervezni vele. Májusban Európa-szerte nagy mennyiségű csapadék esett, ami

a Dunán is jelentős árvizet okozott, ez pedig hatással volt a Palatinus strand hullámmedencéjének megnyitására is.

Ebben a szezonban ugyanis szükségessé vált az ipari műemlékhullámgép rekonstrukciója, amelyet csak leengedett, vagyis víz nélküli medence mellett lehet elvégezni – fogalmazott a BGYH szakértője.

A Duna közelsége miatt a folyó magas vízállása esetén, konkrétan, amikor meghaladja a 450 centimétert, a Palatinus strand valamennyi medencéjét fel kell tölteni vízzel. Ez annak megelőzésére történik, nehogy a megemelkedő talajvíz a medencék alapjában, szerkezetében kárt okozzon. 

Felújították a Római fürdő csúszdáit is / Fotó: Balogh Zoltán

A Duna június 8-án 646 centiméter vízmagassággal tetőzött, ez azonban azt jelentette, hogy a kritikus időszak két hétig elhúzódott. 

Július 1-jétől azonban 

újra működik majd a hullámmedence, ami a Palatinus egyik ikonikus élményeleme. 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.