BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Túlárazottnak tartják a balatoni ingatlanokat a vevők

Élénkülésre számítanak a nyaralóingatlanok piacán az ingatlanközvetítők, a Balatonnál ehhez bővülő kínálat várja a vevőket. A tranzakciókat lassítja, hogy a legtöbb tulajdonos a piaci árak fölé pozicionálja eladó ingatlanát. A déli parton 4 százalékkal, az északi parton a hirdetési árnál négyzetméterenként átlagosan 10 százalékkal alacsonyabb összegért szerződnek a vevők. A kereslet 70 százaléka a használt, az új építésűeknél mérsékeltebb árú lakásokra és házakra irányul a Duna House balatoni piaci jelentése szerint.

Fokozódó kereslet mellé bővülő kínálat társul az idén a balatoni ingatlanpiacon, ahol az érdeklődők 70 százaléka a megfizethetőbb, használt házak és lakások közül választana – összegezte a piaci helyzetet a Duna House.

Balaton
Egyre több az eladó ingatlan a Balatonnál, de a túlárazás fékezi a forgalmat / Fotó: Kállai Márton / Szabad Föld

Az északi parton 10 százalékkal magasabb négyzetméterárakon lehet ingatlant vásárolni, mint a délin, a hirdetési árakat illetően pedig 17 százalékkal magasabb átlaggal az északi part nyeri az árversenyt az ingatlanközvetítő hálózat idei tranzakciós adatai szerint.

Minimálisan visszaesett a kereslet áprilisban, de a jó idővel párhuzamosan újra beindult az érdeklődés a balatoni ingatlanok iránt.

Az északi parton 

  • Balatonakarattyától Tihanyig érezhető a legerősebb érdeklődés, 
  • a Tihany utáni területeken kevesebben keresnek ingatlant. 
  • Balatonakarattya, Balatonkenese, Balatonfűzfő főként a budapesti, átlagosabb pénztárcájú emberek körében népszerű, akiknek fontos, hogy egy óra alatt a Balatonnál legyenek. 
  • Balatonfüred és közvetlen környezete továbbra is a nagyobb büdzsével rendelkező ügyfelek terepe.
  • Balatonfüred, Tihany és Csopak számítanak a legdrágább lokációnak az északi parton.

A déli parton 

  • Siófok, 
  • illetve Zamárdi a legtávolabbi úti cél, amelyet gond nélkül bevállalnak a fővárosiak, 
  • Balatonföldvár, Szántód és Balatonszárszó már kompromisszumos megoldás,
  • Fonyód, Balatonfenyves és Balatonmáriafürdő pedig még mindig őrzik a „régi” Balaton hangulatát.

Bár keresettek az új építésű ingatlanok, az északi parton dolgozó ingatlanszakértők tapasztalatai szerint a beérkező érdeklődések 70 százaléka még mindig inkább a kedvezőbb áron megvásárolható, használt ingatlanokra irányul. 

Nincs ez másként a déli parton sem, ahol a magas négyzetméterárak miatt továbbra is mérsékeltnek mondható az új építésű projektek iránti érdeklődés

– mondta Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője.

Balaton
A használt balatoni ingatlanokra jóval nagyobb a kereslet, mint az új építésűekre / Fotó: Kállai Márton / Szabad Föld

2024-ben is az északi part nyeri az árversenyt, 

a különbség 10 százalék a Balaton két partja között. 

Alkudoznak a vevők a Balatonnál

A déli parton stagnálás, minimális emelkedés érezhető, a tavalyi négyzetméterárakkal csaknem megegyező, 627 ezer forintos áron lehetett ingatlanhoz jutni idén, míg az északi part településeinek átlaga 4 százalékos irányárváltozással 687 ezer forintra enyhült a használt ingatlanok szegmensében – derül ki  a 2024-ben lezárult adásvételek adataiból.

A 2024-ben lezárult adásvételekből látható, hogy 

a legtöbb tulajdonos a piaci árak fölé pozicionálja eladó ingatlana árát

a Duna House közlése szerint. 

A déli parton a jelenlegi kínálati árakhoz mérten 4 százalékkal alacsonyabb négyzetméteráron keltek el az ingatlanok az idei év első öt hónapjában, míg az északi parton a hirdetési árnál átlagosan 10 százalékkal alacsonyabb összegért szerződnek. A hirdetési folyamatban 

árcsökkentésre nehezen hajlanak a tulajdonosok, holott jelentősen meggyorsítaná az értékesítést a reális ár

– hangsúlyozzák a piaci szakértők, hozzátéve, hogy komoly vevői szándék esetén azonban az alku során már hajlandók engedni az árból az eladók.

Balaton: öntik a piacra az északi parti ingatlanokat, egyre nagyobb a különbség az árakban

Egyre markánsabban kettészakad a balatoni ingatlanpiac, a különbség a kereslet minőségében látszik leginkább. A Balaton déli partján kínált ingatlanokat kevesebbre értékelik a vevők, miközben az északi parton öntik a piacra a nyaralókat, egy év alatt 21 százalékkal nőtt ezek kínálata, de az árak ott még így is emelkedtek.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.