BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Úttörő lett a magyar tőkepiacon az MBH Jelzálogbank

Történelmi tranzakciót hajtott végre kedden az MBH Jelzálogbank, amely a magyar hitelintézetek közül elsőként tartott tőzsdei jelzáloglevél-csereaukciót. A csereaukcióra beadott ajánlatok volumene 9,6 milliárd forint volt, amelyből az MBH Jelzálogbank végül 5,6 milliárd forintot fogadott el.

A mostanihoz hasonló csereaukciót a hazai kötvénypiacon eddig kizárólag az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) hajtott végre, így a Budapesti Értéktőzsde, a KELER Központi Értéktár, valamint a kibocsátó forgalmazói körének támogatásával és közreműködésével szervezett tőzsdei tranzakció úttörőnek tekinthető a tőkepiac és az MBH Jelzálogbank számára – közölte a bank. A csereaukció lényege, hogy az ajánlatot tévő befektető a „cserepapír” ellenében vásárol a felajánlott sorozatból, így transzparens piaci körülmények között tud megújítani egy lejáratához közelítő értékpapírt, amelyhez kapcsolódóan a kibocsátó azonnali újra-befektetési lehetőséget kínál.

20230927 BudapestAz MBH Bank első budapesti digitális ügyfélkiszolgáló pontjának átadása.Fotó: Kallus György LUS Világgazdaság VG
Történelmi tranzakció kezdeményezője lett az MBH / Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A június 25-i aukció során az MBH Jelzálogbank a 2024. október 24-én lejáró, TJ24NV01 jelű, változó kamatozású jelzáloglevelét kívánta lecserélni egy új, valamivel több mint nyolcéves, ugyancsak változó kamatozású jelzáloglevélre. Az MJ32NV01 jelű sorozat 2032. augusztus 25-én jár le, és negyedévente fizet kamatot (3 havi BUBOR + 0,6 százalék). Az első kamatfizetésre 2024. augusztus 25-én kerül sor, amikor is az éves fizetendő kamat 7,47 százalék lesz. A lecserélt mennyiséget a TJ24NV01 sorozatból az elszámolási napon bevonják.

„Jelentős lépésként értékeljük a mai sikeres csereaukciónkat. Az ilyen típusú forgalomba hozatalnak eddig kizárólag az állampapírpiacon volt hagyománya” – hangsúlyozta Nagy Gyula, az MBH Jelzálogbank vezérigazgatója. Hozzátette, hogy 

az MBH Jelzálogbank a jövőben is tervezi hasonló csereaukciók szervezését.

A jelzáloglevelek kibocsátásával szerzett forrásokból az MBH Jelzálogbank refinanszírozási hitelt nyújt partnerbankjainak, ezáltal támogatva főként a lakosság körében végzett jelzáloghitelezési tevékenységüket. A mostani volt a hitelintézet ötödik tőzsdei jelzáloglevél-tranzakciója idén: eddig 27,3 milliárd forint értékben bocsátott ki, és 25,4 milliárd forint értékben vásárolt vissza jelzálogleveleket.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.