BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Állatorvostudományi Egyetem: mesterséges intelligencia is segítené az oktatást

Nagyléptékű technikai korszerűsítések, a legmodernebb technikával felszerelt okostantermek kialakítása zajlik jelenleg is az Állatorvostudományi Egyetemen. Emellett további fejlesztési irányok is körvonalazódnak, amelyeknek része az MI használata, a szakirányú továbbképzések modernizálása, valamint a telemedicina szolgáltatás elindítása.

A következő hónapokban három helyszínen, több ezer digitális eszközzel összesen 45 okostantermet építenek ki az Állatorvostudományi Egyetemen. Az európai szinten is egyedülálló korszerűsítéssel 45 prezentációs térben 13 gyártó 1842 eszközét alakítják komplex, hallgatóközpontú rendszerré. A mintegy 1,089 milliárd forint értékű beruházás célja, hogy új utat nyisson az egyetem számára.

Állatorvostudományi Egyetem
A jövőben újabb fejlesztéseket tervez a nagy múltú intézmény / Fotó: Állatorvostudományi Egyetem

Mit nyer a fejlesztéssel az Állatorvostudományi Egyetem?

Miként a Világgazdaság is megírta, az új eszközpark a hallgatók számára egyszerűsíti a tananyag elsajátítását, gyorsan hozzáférhetővé teszi a tudásbázist, és gördülékeny kapcsolattartást eredményezhet oktatói és hallgatói oldalon is, nem utolsósorban pedig megkönnyíti majd a tudományos és kutatói tevékenységgel járó feladatokat. Az új audiovizuális rendszer amellett, hogy erősíti a hallgatók és az egyetemi munkatársak digitális kompetenciáit, látványos és inspiráló eszközökkel megújítja az egyetemen hagyományosan magas színvonalú jelenléti oktatást.

„Ez egy óriási ugrás az egyetem számára, hiszen az összes olyan térben, ahol elméleti, gyakorlati vagy szeminárium jellegű kis csoportos oktatás folyik, a fejlesztés által a technika elérhetővé válik. Mint ismert, 

a digitális oktatás területén nagyon gyors a fejlődés, ezért a terv az, hogy ha új lehetőségek kínálkoznak, akkor a már meglévő alapokra építve továbbfejlesszük a rendszert

– mondta Ózsvári László, az Állatorvostudományi Egyetem oktatási rektorhelyettese. Egyelőre a jelenlegi korszerűsítésre koncentrálnak, amely legkésőbb jövő tavaszra fejeződhet be, valamint arra, hogy a diákok és az oktatók is készség szinten tudják használni az eszközöket, azok valamennyi funkcióját.

További fejlesztések a mesterséges intelligencia irányába

A rektorhelyettes szerint a mesterséges intelligencia (MI) használata számos módon segítheti, könnyítheti az oktatást, így ebben komoly lehetőséget látnak a közeljövőre nézve. Előnyei mellett azonban úgy véli, veszélyei is vannak, elég csak arra gondolni, hogy a hallgatók írásbeli vizsgák esetében akár vissza is élhetnek a mesterséges intelligenciával. Szerinte éppen ezért az MI használatát nagyon megfontoltan lehet beilleszteni az oktatásba. Ezen dolgoznak most – jelezte Ózsvári László.

Mint mondta,

az Állatorvostudományi Egyetem számára kiemelten fontosak az angol és német nyelvű szakirányú továbbképzések, továbbá a posztgraduális képzések, mint például a szakállatorvosi oktatás vagy a szakmai napok, ezért ezeket mindenféleképpen szeretnék fejleszteni. 

Jelenleg 69 országából mintegy 1100 hallgató tanul az intézményben. A rektorhelyettes szerint külföldi végzős diákjaik részéről komoly igény mutatkozik a továbbképzésekre, ehhez a most kialakítás alatt álló technológiák már nagymértékben hozzájárulnak. Egyebek mellett azzal, hogy nen kell majd feltétlenül ideutazniuk, de ha a jelenléti oktatást választják, olyan élményt kapjanak, hogy érdemes ezt választaniuk, erre pénzt áldozniuk.

A telemedicinával a szakemberek időt, energiát spórolhatnak

További terveik között megemlítette a szaktanácsadás, a telemedicina szolgáltatás fejlesztését is. Mivel kevés a jól képzett szakember, ezért hasznos lenne, hogy az előzetes állapotfelméréshez, bizonyos szaktanácsadáshoz ne kelljen akár több száz kilométert leutazniuk egy eset miatt. Bizonyos röntgen- vagy ultrahangfelvételek előzetes kiértékelésével ugyanis könnyen ki lehet deríteni, hogy szükség van-e a helyszíni vizsgálatra, ki kell-e menni személyesen. Ennek a területnek a fejlesztésében, amelyet egyelőre csupán a privát szférában használnak, jelentős lehetőséget lát az egyetem.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.