BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Telhetetlenek a magyar egyetemek: egyre több mestert képeznének

Több mint 90 ezren nyertek felvételt idén a magyar felsőoktatásba. A hazai egyetemekre felvételizők körében a gazdaságtudomány lett a legnépszerűbb képzési terület, ide 19 267 hallgatót vettek fel. Tovább nőtt a mesterképzésre felvett hallgatók száma is.

Növekedett a hazai egyetemek vonzereje, immár második éve több mint 90 ezren nyertek felvételt a magyar felsőoktatásba – jelezte az idei felsőoktatási felvételi kapcsán Vitályos Eszter kormányzati kommunikációért felelős államtitkár a pénteki Kormányinfón.

hazai egyetemek
Tíz új hallgatóból nyolc magyar állami ösztöndíjasként kezdheti meg tanulmányait a hazai egyetemeken idén / Fotó: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság (archív)

Nőtt a mesterképzésre felvettek száma a hazai egyetemeken

Az államtitkár elmondta:

idén 90 334 diákot vettek fel az egyetemekre. Négy jelentkezőből három felvételt nyert, minden tíz új hallgatóból nyolc magyar állami ösztöndíjasként kezdheti meg tanulmányait.

  • Alapképzésen 62 752, 
  • osztatlan képzésen 7852 hallgató, 
  • felsőoktatási szakképzésen 3202 diák tanulhat majd, 
  • 16 528-re nőtt a mesterképzésre felvettek létszáma, ez az új hallgatók 18 százaléka.

Utóbbiak száma a múlt évben még 14 518 fő volt, amely különösen nagy ugrás volt a 2022-es 11 963 fős mesterszakra felvételt nyert létszámhoz képest.

Hány hallgató került be a legnépszerűbb szakokra?

A gazdaságtudomány lett a legnépszerűbb képzési terület, ide 19 267 hallgatót vettek föl. A második legnépszerűbb a pedagógusképzés 12 759 felvett diákkal, 2002-höz képest 3035-tel több tanár-, tanítószakos hallgató kezdheti meg szeptembertől tanulmányait. A két esztendővel ezelőtti adatokhoz képest 117 százalékos emelkedés tapasztalható a természettudományos tanárok képzésében, 1401-en kezdik meg e területen tanulmányaikat.
Vitályos Eszter kiemelte, a megújult felsőoktatás a magyar gazdaság igényeit szolgálja ki, 

minden második hallgatót műszaki, természettudományos, mérnöki, informatikai, agrár és orvos-, egészségtudományi képzési területre vettek fel.

Minden ötödik felvett 30 év feletti, növekszik a munka mellett egyetemen tanulók száma. Minden második egyetemista vidéki egyetemre nyert felvételt.
A Kormányinfón is elhangzott, amit már a Világgazdaság is megírt, hogy azok, akiket nem vettek fel, a pótfelvételi eljárásban július 30. és augusztus 7. között ismét beadhatják jelentkezésüket. Az érintettek a pontszámítással kapcsolatos kérdésekkel az Oktatási Hivatalt kereshetik, az [email protected], illetve a [email protected] e-mail címeken.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.