BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
HÉV rendész

Megnyugtatta az utasokat a BRFK és a MÁV heves összefogása

Késsel fenyegetőző bódult utassal szemben is intézkedtek a HÉV kerepesi szakaszán. Az ellenőrző akció elmúlt másfél hete alatt a BRFK összesen 78 főt fogott el vagy állított elő, a MÁV pedig 12 esetben intézkedett. Az utasoktól megnyugtató és pozitív visszajelzések érkeztek az összefogást intéző szervekhez, az alkoholos és a drogos személyek jelenlététől való megtisztításra.

Sikeresnek bizonyul a BRFK-nak és a MÁV-nak az utasok biztonsága érdekében létrejött összefogása, a H8-as és a H9-es HÉV budapesti szakaszán. A BRFK a társszervekkel együtt 36 főt fogott el és további 42 személyt állított elő július 8. óta, a MÁV rendészeti erői pedig 12 esetben intézkedtek, egy késsel fenyegetőző bódult utas, valamint további 11 ittas személlyel szemben – számolt be Csécsi Soma, a BRFK szóvivője, valamint Nagy Gábor, a MÁV-HÉV Zrt. vezérigazgatója a közös sajtótájékoztatón.

Megnyugtatta
Megnyugtatta a HÉV utasait a rendőri és rendészeti jelenlét / Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

Az összefogás célja, hogy megtisztítsák a bűnözőktől és az utazó közönségtől eltérően viselkedésű személyektől a H8-as és a H9-es HÉV járatait, a budapesti HÉV-megállók környékét, valamint az Örs vezér terét.  A különös magatartású utasok, akik dohányoztak, ittak és kábítószereztek, jellemzően a délutáni csúcstól egészen az esti órákig használták a HÉV járatait és zaklatták az utasokat is.

Ilyenkor rendeljük ki a mobilvédelmi csoportot is, de ha valaki bejelentést tesz, 8 percen belül ott vannak és intézkednek, reméljük, hogy minél tovább fenn tudjuk tartani, illetve, hogy minél hamarabb visszaáll egy kicsit a magasabb biztonsági érzet

– mondta Nagy Gábor a MÁV-HÉV  Zrt. vezérigazgatója a Világgazdaságnak.

A Világgazdaság a kérdései alapján megtudta, a cél, hogy az utasokban kialakuljon egy általános biztonságérzet. A MÁV folyamatosan bővíti a rendészeti kollégák állományát, hogy minél tovább fenntartsa a mostani utasbiztonságot.

A BRFK mobil védelmi csoportja és a MÁV testkamerával ellátott rendészei figyelik az utasokat.

A közel másfél hete tartó intézkedési hullámban a BRFK együttműködik a társszervekkel, mint a készenléti rendőrség egységeivel, a polgárőrséggel, az érintett kerületek közterület-felügyeleteivel, a 16. kerületi önkormányzattal, annak rendészetével és a MÁV-HÉV Zrt. rendészeti csoportjával is.

Nagy Gábor a Világgazdaságnak elmondta, hogy a rendészek, a rendőrség és a polgárőrség önállóan is ellátják a feladatokat a saját időbeosztásunk szerint. Ha pedig a rendőrség összehangolt akciót hajt végre, akkor a MÁV-tól kér rendészeti kollégákat és rendőrségi irányítással zajlik az akció. 

Egy hónap után elemezni és értékelni fogjuk a helyzetet és döntünk az esetleges folytatásról

– mondta Csécsi Soma, a BRFK szóvivője a Világgazdaságnak. 

A másfél hete zajló ellenőrzésen a BRFK részéről összesen 251 fő vett részt. Az akcióban 36 személyt elfogtak, ebből 11 körözött, 17 fő kábítószert birtokolt, 8 főt pedig egyéb okból kifolyólag. 42 főt előállítottak, közülük 20 főt bűncselekmény gyanúja miatt, 17 főt mintavételre, a maradék 5 fő pedig egyéb előállítás. 12 esetben szabálysértési feljelentést tettek a rendőrök, közel 1600 főt igazoltattak és 57 gépjárművet pedig ellenőriztek a HÉV budapesti vonalán. A MÁV-nak egy esetben kellett intézkedni egy késsel fenyegetőző bódult személlyel szemben. 43 alkalommal utazási jogosultsággal nem rendelkező személlyel szemben, ittas és bódult személyekkel szemben pedig összesen 11 alkalommal intézkedtek. 

A BRFK és a MÁV-HÉV Zrt. is arra kéri az utasokat, hogy ha nem érzik biztonságba magukat utazás közben, akkor a 112-es segélyhívón vagy mobil applikáción tegyenek bejelentést.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.