BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
VARGA Mihály

Jó híreket közölt Varga Mihály – majd megindokolta a rosszakat is

A pénzügyminiszter szerint a magyar gazdaság bővülését annak ellenére érte el a kormány, hogy a körülmények továbbra sem kedvezők: az orosz–ukrán háború lezárása még mindig várat magára, és ez az ipari termelésen túl a magyar export felvevőpiacait, az európai gazdaságokat is visszafogja. Varga Mihály úgy fogalmazott, az emberekben egyre nagyobb a bizalom a gazdasági kilátásokat illetően.

„A magyar gazdaság teljesítménye 2024 második negyedévében 1,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet. Noha a növekedés az éven belül változó ütemű, továbbra is bővül a magyar gazdaság. Jó hír, hogy a sikeresen letört infláció és a két számjegyű átlagbér-emelkedés eredményeképpen a reálbérek növekedési üteme is dinamikus: 10 százalék körül szinten alakul. Ennek is köszönhetően a fogyasztás a második negyedévben tovább emelkedett. Ez azt jelzi, hogy az emberekben is egyre nagyobb a bizalom a gazdasági kilátásokat illetően” – mondta Facebook-videójában Varga Mihály pénzügyminiszter. 

Varga Mihály
Varga Mihály pénzügyminiszter szerint a magyarok bizakodók a gazdasági kilátásokat illetően / Fotó: Bodnár Boglárka / MTI

A tárcavezető szerint mindezt annak ellenére érte el a magyar kormány, hogy a körülmények továbbra sem kedvezők:

 

Varga kiemelte: kedvező körülmény, hogy az elmúlt időszakban sikeresen erősítették meg az államháztartás egyensúlyát. 

Az idén ezermilliárd forinttal javítottuk a költségvetés mozgásterét, így a nehéz külső körülmények ellenére is egyre stabilabbak a növekedési kilátásaink

– közölte a miniszter.

Úgy véli, az is bizakodásra ad okot, hogy az IMF és az Európai Bizottság az élmezőnybe várja jövőre a magyar gazdaság bővülését, emellett pedig a hitelminősítők is megerősítették, hogy kedvezők a növekedési kilátásaink. 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.