BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A maximális bírságot szabták ki a szlovák e-cigaretta-forgalmazóra

Megtévesztette a fogyasztókat, és illegálisan árult e-cigarettákat egy szlovák cég Magyarországon, ezért a versenyhatóság 189 millió forintos bírságot szabott ki rá.

A Gazdasági Versenyhivatal februárban indított versenyfelügyeleti eljárást a Airbox s.r.o.-val szemben, mivel észlelte, hogy a szlovák székhelyű vállalkozás a magyar nyelvű honlapján valószínűsíthetően megtévesztő kommunikációs gyakorlatot folytat a termékek magyarországi forgalmazhatóságáról.

Set,Of,Multicolor,Disposable,Electronic,Cigarettes,On,A,Red,Background.
Itthon illegális az Elf Bar és az e-cigaretta / Fotó: Shutterstock

A nemzeti versenyhatóság az eljárás során feltárta, hogy a vállalkozás a honlapján 2022 júniusa és 2024 februárja között azt a benyomást keltette a magyarországi fogyasztók számára, hogy az elektronikus cigarettákat, és dohányzást imitáló elektronikus eszközöket jogszerűen forgalmazta. Magyarországon a hatályos jogszabályok értelmében az ízesített elektronikus cigaretták, valamint a dohányzást imitáló elektronikus eszközök forgalmazási tilalom alatt állnak, emellett pedig tilos az érintett dohánytermékek online távértékesítése is. A GVH Versenytanácsa a maximálisan kiszabható, 189 millió forintos bírságot rótta ki a szlovák cégre.

A GVH az eljárás megindítását követően fellépett a magyar fogyasztók védelmében és elrendelte az érintett honlap magyarországi elérésének letiltását. 

A versenyhivatal már korábban is szigorúan járt el két, szintén szlovák céggel szemben, amelyek elektromos cigarettákat, illetve a kiskorúak körében népszerű – így kiemelten veszélyes – Elf Bar termékeket forgalmaztak magyar nyelvű weboldalaikon. 

A korább vizsgálatok feltárták, hogy a vállalkozások megtévesztően keltették a magyar fogyasztókban azt a benyomást, hogy termékeik jogszerűen forgalmazhatóak, az eljárások mindkét esetben a kiszabható legmagasabb bírsággal zárultak.

Közleményében a GVH ismételten hangsúlyozza,

rendkívül fontos, hogy a fogyasztók, különösen a gyermek- és fiatalkorúak, illetve a szüleik tisztában legyenek azzal, hogy Magyarországon a fenti termékek internetes forgalmazása – sőt a birtoklása, azaz az online módon történő megvásárlása is – jogellenes, 

ezért jogkövetkezményeket vonhat maga után. A nemzeti versenyhatóság figyelmezteti a fogyasztókat, hogy ne dőljenek be a legális kereskedés látszatát keltő webáruházaknak vagy hirdetéseknek, és semmiképp ne rendeljenek ilyen termékeket se Magyarországról, se külföldről.

A Gazdasági Versenyhivatal újabb e-cigaretta forgalmazókra csapott le

Illegálisan forgalmazza a dohányzást imitáló eszközöket egy szlovák cég. A GVH közbelépett. A terméktípus ízesített változatainak Magyarországon történő forgalmazása tilos.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.