BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Felsőoktatás: több mint százezer diák kezdi meg a tanulmányait – lesz elég tanár a jövőben

Második éve több mint százezer diákot vettek fel a felsőoktatási intézmények. Idén is a gazdaságtudományok lettek a legnépszerűbbek, a második helyen a pedagógusképzés, a harmadik helyen pedig a műszaki képzés végzett. A pedagógusképzésre felvett hallgatók létszáma 2022-höz képest megduplázódott, idén elérte a 15 ezret.

Az elmúlt években megerősödött a megújult magyar felsőoktatási intézményekbe vetett bizalom mondta Varga-Bajusz Veronika szombaton Budapesten, sajtótájékoztatón. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, szak- és felnőttképzésért, fiatalokért felelős államtitkára megjegyezte, hogy második éve több mint százezer diákot vettek fel a felsőoktatási intézmények, közülük minden második hallgató a nemzetgazdaság szempontjából fontos műszaki, természettudományi, agrártudományi, pedagógus, informatikai, orvos-egészségtudományi képzéseken kezdheti meg a tanulmányát.

felsőoktatás VARGA-BAJUSZ Veronika
Varga-Bajusz Veronika: a pedagógusképzésre felvett hallgatók létszáma 2022-höz képest megduplázódott / Fotó: Hegedüs Róbert

Idén a felsőoktatási képzésekre jelentkezők 70 százalékát vették fel, a hallgatók háromnegyedét állami ösztöndíjas képzésre. Varga-Bajusz Veronika kiemelte: óriási siker, hogy 

a pedagógusképzésre felvett hallgatók létszáma 2022-höz képest megduplázódott, idén elérte a 15 ezret.

A tanári hiányszakmákkal kapcsolatban elhangzott, megközelítőleg kétezren kezdik meg tanulmányaikat e területeken, ami 265 százalékos növekedés 2022-höz képest.

Erősödik a vidéki képzés

Az államtitkár örömtelinek nevezte, hogy a vidéki egyetemek egyre erősödnek, hiszen idén már minden második jelentkező vidéki felsőoktatási intézményben kezdi meg tanulmányait. Minden ötödik jelentkező harminc év feletti jegyezte meg.

A mesterképzés szabályai az elmúlt időszakban megváltoztak, ennek köszönhetően az egyetemek azonnal indíthatnak mesterképzéseket, ezáltal pedig gyorsan tudnak reagálni a nemzetgazdaság és a munkaerőpiac igényeire. A mesterképzések aránya is nagymértékben növekszik a teljes képzési struktúrában, a felsőoktatási képzések negyede zárul mesterképzéssel hangsúlyozta Varga-Bajusz Veronika.

Az államtitkár megjegyezte: 

idén is a gazdaságtudományok lettek a legnépszerűbbek, a második helyen a pedagógusképzés, a harmadik helyen pedig a műszaki képzés végzett.

A korábbi évekhez képest az MTMI+ (matematikai, természettudományi, műszaki és informatikai) képzések iránti kereslet is nőtt mondta az államtitkár.

A pótfelvételi eljárásban több mint 17 ezer jelentkezőből 10 760-at vettek fel, többségüket pedagógusképzésre. A pótfelvételi eljárásban legtöbben a Miskolci Egyetemre nyertek felvételt. Második helyen a Debreceni Egyetem, harmadik helyen pedig az Eötvös Loránd Tudományegyetem végzett.

Jogorvoslat szeptember 14-ig

A szeptemberben felvett hallgatók mintegy 60 százaléka modellváltó intézményben kezdi meg tanulmányait, az egyházi fenntartású intézményekbe felvett hallgatók száma is emelkedett az elmúlt évekhez képest – emelte ki Vanó Renáta, az Oktatási Hivatal felsőoktatásért felelős elnökhelyettese. 

Csütörtökön megállapították a ponthatárokat a pótfelvételi eljárásban, pénteken pedig minden jelentkező megkapta az E-felvételi felületen a besorolási döntést. Jogorvoslattal szeptember 14-ig élhetnek az egyetemekre fel nem vett jelentkezők.

Az orvosin az empátiát is nézték

Közben a Semmelweis Egyetem (SE) tanévnyitóját szombaton megtartották, amelyen Merkely Béla rektor elmondta: az egyetem célja, hogy jól felkészült, empatikus orvosok, gyógyszerészek, egészségügyi szakemberek és konduktorok váljanak a hallgatókból.

Az intézmény bejutott a „világelitbe”; a SE a Times Higher Education felsőoktatási rangsorában a világ 300 legjobb egyeteme közé tartozik, a szív- és érgyógyászatban pedig már a világ 31. legjobbja a US News friss elemzése szerint – ismertette.

A rektor kitért arra, hogy az újonnan felvett hallgatók már az új típusú felvételi rendszerben bizonyíthattak. Ennek keretében az alaptudáson túl a nyelvtanulás, a sport, illetve a művészetek és egyéb tanulmányok terén elért többletteljesítményt is értékelték. A személyes meghallgatáson a hallgatók rátermettségére, motivációira, empátiájára voltak kíváncsiak, olyan dolgokra, amiket a felvételi pontok nem feltétlenül mutatnak meg tette hozzá.

Magyarország valaha volt legnagyobb iskolaépítése – ez várja a diákokat Dunakeszin

A Dunakeszin és annak környékén élő fiatalok számára mostantól megadatik a lehetőség, hogy a legmodernebb technológiákhoz szükséges tudást helyben szerezzék meg. Szijjártó Péter Magyarország történetének valaha volt legnagyobb iskolaépítésének eredményét mutatta be. A külgazdasági és külügyminiszter az átadáson elmondta: azok lesznek a jövő nyertesei, akik felkészülnek a változásokra.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.