BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rekordalacsony szinten van a regisztrált álláskeresők száma

Czomba Sándor szerint a hazai foglalkoztatási helyzet folyamatosan javul. A foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár elmondta, hogy az előző év júliusához képest több mint háromezer fővel csökkent a regisztrált álláskeresők száma.

2024 júliusában rekordalacsony szintet ért el a regisztrált álláskeresők száma, hisz a rendszerváltás óta a legkedvezőbb júliusi adatról beszélhetünk. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint 224 ezer embert tartottak nyilván álláskeresőként, ami az elmúlt három évtized második legjobb adata. Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár kiemelte, hogy az előző év júliusához viszonyítva több mint háromezer fővel csökkent a regisztrált álláskeresők száma, ami a hazai foglalkoztatási helyzet folyamatos javulására utal. 

Male applicant talking at job interview to hr comission, Rekordalacsony szinten van a regisztrált álláskeresők száma
Rekordalacsony szinten van a regisztrált álláskeresők száma / Fotó: Konstantin Postumitenko

Egy év alatt 44 ezer fővel bővült a hazai munkaerőpiac aktivitása a 2023. második negyedévéhez képest: a gazdaságilag aktív nők száma 39 ezerrel, míg a férfiaké 5 ezerrel emelkedett. A kormány a foglalkoztatottság növelése, és a közel 300 ezer fős hazai munkaerőpiaci tartalék mozgósítása érdekében folyamatosan azon dolgozik, hogy mindenki, aki tud és szeretne, dolgozhasson. Ennek érdekében 

a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz keretében 2030-ig mintegy 460 milliárd forint értékű forrásból indított uniós finanszírozású munkaerőpiaci programokat.

A kormány a munkahelyteremtés mellett a képzési programokat is jelentős mértékben támogatja. Az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával megvalósuló GINOP Plusz 3.2.1 kiemelt projekt keretében a munkáltatók szeptember végéig nyújthatják be kérelmeiket munkahelyi képzések megvalósításához.

Idén júniusában is rekordalacsony szintre csökkent a regisztrált álláskeresők száma, a regiszterben jelenleg mindössze 222,8 ezren szerepelnek, ami a rendszerváltás óta mért legalacsonyabb júniusi adat – derült ki a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat legfrissebb adataiból.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.