BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Egyre több támadás éri a jegyellenőröket – durva dolgokról mesélnek a kalauzok, mutatjuk, mely vonalakon a legagresszívebbek az utasok

A menetjegy nélkül utazókkal gyűlik meg rendszerint a jegyellenőrök baja, akik sok esetben a tettlegességtől sem riadnak vissza – derül ki a MÁV-Volán beszámolójából. Egy podcastfelvételen két kalauz is megszólal, akik konkrét esetekről is mesélnek.

Tovább emelkedett a MÁV-START jegyvizsgálóit ért támadások száma, míg az első negyedévben 24 esetet regisztráltak, a második negyedévre ez a szám 55-re emelkedett – derül ki a társaság adataiból.

A jegyvizsgálók közfeladatot ellátó személyek, bántalmazásuk bűncselekmény / Illusztráció: MTI / Kallos Bea

A szóbeli fenyegetéseken túl előfordult, hogy leköpték vagy megdobálták, de volt példa arra is, hogy sörrel leöntötték a munkáját végző jegyvizsgálót, az agresszív utasok gyakran nem állnak meg a verbális erőszaknál, hanem lökdösik, megütik, megrúgják vagy akár késsel sebesítik meg a jegyvizsgálót. 

Összehasonlításképp, bár a MÁV-START-nál dolgozó közfeladatot ellátó személy elleni erőszakos cselekedetek száma sokat csökkent az elmúlt pár évben, azonban 2023-ban 40 százalékos növekedés volt tapasztalható, 78 alkalommal szenvedtek el erőszakos támadást jegyvizsgálók. 

Ezek a legproblémásabb vonalak

Idén a legtöbb eset, szám szerint 11, májusban történt, míg februárban és júniusban 10-10 alkalommal bántalmazták a munkájukat végző jegyellenőröket. A legproblémásabb vonal a Budapest–Vác–Szob, ahol 9 incidens történt, a Budapest–Cegléd vonalon pedig 6. Megyei tekintetben egyértelműen Pest vármegye emelkedik ki, itt történt az esetek több mint fele (54 százalék) július közepéig. Komárom–Esztergom és Győr–Moson–Sopron vármegyékben 4-4, Fejér és Somogy vármegyékben 3-3 bántalmazás történt idén. 

 

Legtöbb atrocitást a menetjegy nélküli utasok okozzák, akikkel van, hogy szóváltásba kerül az ember. Több esetben rendőrségi feljelentést is kellett tennem. A testkamerát nagyon szeretem és nagyon hasznosnak ítélem, elrettentő ereje van a renitens utasokkal szembe. Elmondható, hogy azok az utasok, akik megtámadják a jegyvizsgálót valamilyen befolyásoltság alatt állnak

– mondta a társaság által készített podcastban Czine László, vezető jegyvizsgáló.

Nagy Piroska, aki szintén vezető jegyvizsgáló egy konkrét esetről mesél: 

A kolléganőmnek segítettem egy jegy nélküli hölggyel szemben intézkedni, mikor egyszer csak nekem ugrott, tépett, rúgott, mart és harapott is, egy másik utas szedte le rólam. Sajnos, ez a munkánk része, hogy leköpnek, verbálisan bántalmaznak. 

 

A két kalauz beszámolóját itt hallgathatja meg: 

 

Itt érdemes megjegyezni, hogy a jegyvizsgálók, az autóbusz-vezetők, a mozdonyvezetők, a HÉV-járművezetők és a rendészek is közfeladatot ellátó személyek, tettleges bántalmazásuk bűncselekménynek számít, az elkövető súlyos büntetésre számíthat, tette szabadságvesztést is vonhat maga után. 

Volánbusz: verik a sofőröket az utasok – tárgyalás indul a rendőrséggel, és keményen figyelmeztették az elkövetőket

Szokatlanul durva támadás ért egy buszsofőrt, amikor munkavégzés közben az egyik utas megszúrta. Mostanra kiderült, az elmúlt egy évben látványosan megszaporodtak a járművezetőket ért bántalmazások. A Volánbusz nem hagyja annyiban a dolgot.

 

A kamerák segítenek elkapni az elkövetőket

A MÁV-Volán csoport a munkatársai ellen elkövetett erőszak esetén – akár szóbeli, akár fizikai bántalmazásról van szó – a társaság rendőrségi feljelentést tesz. 

Legtöbbször az utazási jogosultságok ellenőrzésekor alakulnak ki konfliktusok, amikor az utazni szándékozó személynek nincs menetjegye vagy nem a megfelelő menetjeggyel rendelkezik, és azt a helyszínen sem kívánja megvásárolni. 

Az eljárások során nagy segítséget nyújtanak a kamerák, hiszen a felvételeket a rendőrség a nyomozások folyamán fel tudja használni. A MÁV-START 169 – kép- és hangfelvétel rögzítésére is alkalmas – testkamerát szerzett be az elmúlt években a jegyvizsgálók számára. A KISS és FLIRT motorvonatok beépített kamerarendszerrel rendelkeznek, és ezek mellett folyamatosan szerelik fel a fedélzeti kamerákkal a MÁV-START további szerelvényeit is. A Volánbusz járműveinek nagy részén szintén fedélzeti kamerarendszerek működnek. A járműveken kívül pedig az állomásokon is kamerarendszer figyeli a közbiztonságot – figyelmeztet a MÁV-Volán csoport közleményében.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.