BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Valami nagyon nincs rendben a magyarországi üzemanyagkutak környékén – még mindig lehetne olcsóbb a benzin és a gázolaj

Gyakorlatilag követhetetlenné vált a hazai benzinkutak árazási gyakorlata, az elmúlt hónapban folyamatosan csökkent a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára, de ebből szinte semmit nem tapasztaltak a hazai autósok, sőt, volt olyan hét, amikor úgy mérséklődött a nagykereskedelmi ár, hogy a hétvégére még magasabb árakkal is találkozhattunk a totemoszlopokon. Pedig most minden adott ahhoz, hogy végre tényleg csökkenjen a benzin és a gázolaj ára.

Ahogy megírtuk, csütörtöktől jelentősen csökkenhet a benzin és gázolaj nagykereskedelmi ára, az előbbi 8, az utóbbi 6 forinttal. Ezzel július 10. óta, amióta kisebb-nagyobb megszakításokkal folyamatos áresésről adtunk számot, a benzin literje 32 forinttal, míg a gázolajé 43 forinttal csökkent. Pontosabban kellett volna, ugyanis az elmúlt egy hónapban ebből a kiskereskedelmi árakban szinte semmi nem realizálódott, ezért írtuk nemrég azt, hogy alapos a gyanú, hogy egy az egyben lenyelték a kereskedők az áresést.

Csak hogy érzékeltessük: a 95-ös benzin átlagára július 10-én a Holtankoljak szerint 616 forint, a gázolajé 623 forint volt, így ha az utolsó fillérig átviszik a nagykereskedelmi ár csökkentését a kutasok, akkor benzinnek jelenleg 584 forintba, míg a gázolajnak 580 forintba kellene kerülnie. Ehhez képest a kutak többségében az augusztus 20-i hétvégén még mindig 610 forint körül mozgott a benzin és a gázolaj literje, tehát erősen kérdéses, hogy a hosszú hétvégét követő első bejelentésben szereplő csökkenésből mit fognak látni csütörtöktől az autósok.

Az is beszédes, hogy a Holtankoljak, amely rendszeresen közli a másnaptól érvényes várható kiskereskedelmi átlagárakat, ezúttal csak az aktuális árakat tüntette fel.

Pedig most minden okuk megvan a kutasoknak arra, hogy végre tényleg csökkentsék az áraikat.

üzemanyagárak
Valami nagyon nincs rendben a magyarországi üzemanyagkutak környékén / Fotó: Shutterstock

Utoljára júniusban volt ilyen alacsony az olaj árfolyama

Az európai piacon mérvadó olajárfolyam, a Brent cikkünk írásakor épp 77 dolláron tartózkodott, de a másik fő komponens, ami szintén meghatározza az árak alakulását, a forint is kedvező irányba mozdult el. A magyar deviza dollárral szembeni 353-as jegyzésére, akárcsak a mostani olajárszintre, utoljára június elején volt példa, 

akkor a benzin 590 forintba, míg a gázolaj 596 forintba került literenként, tehát még utána is lenne tér árcsökkentésre, ha csütörtökön átviszik a kisker árakba a beszerzési ár csökkenését a kutasok. 

Ezt követően jött egy újabb drágulási hullám, ami ki is verte a biztosítékot a kormánynál, Orbán Viktor, aki alapvetően a tárgyalásos megoldás híve volt, a szokásos július 5-i, péntek reggeli rádióinterjújában is üzent a szektor képviselőinek. A miniszterelnök szerint felrúgták a korábban kötött megállapodást, és jelezte, „nem szólunk kétszer”.

Megint nagyobb árréssel dolgoznak a kutasok

Bujdos Eszter, a Holtankoljak ügyvezető igazgatója korábban a Világgazdaságnak azzal indokolta a nehezen következő árazási gyakorlatot, hogy a kereskedők most próbálják kompenzálni a korábbi veszteségeiket, szerinte májusban épp fordítva történt, nagykereskedelmi nem, a kiskereskedelmi ár viszont mérséklődött.

Nincsen törvényszerűen leírva, hogy ha csökken a nagykereskedelmi ár, akkor a kiskereskedelmi árnak is követnie kell. Májusban pont az ellenkezője történt: akkor nem változott a nagykereskedelmi ár, miközben a kisker árat csökkentették a kutasok

magyarázta az ügyvezető igazgató, aki szerint felső nyomásra olyan alacsony szintre süllyedt az üzemanyagkutak árrése, hogy azt hosszú távon fenntartani nem lehetett.

A szomszédos országokban még mindig drágább az üzemanyag

Ugyanakkor ez mégsem ad magyarázatot arra, hogy miért nem követi le a Brent és a forint árfolyammozgását a Mol, amely mind a kis-, mind pedig a nagykereskedelmi piac meghatározó szereplője. Egy magyarázat lehet, hogy a Molnak nemcsak a hazai, hanem a szomszédos országok árazását is figyelemmel kell követnie, és itt az elmúlt időszakban jelentősen emelkedtek az árak, ami enyhítette a kormány oldaláról érkezett nyomást is a szektoron. Romániában jelentős adóemelés történt nemrégiben, júliusban a benzin ára, amely korábban 50-60 forinttal is alacsonyabb volt, megközelítette a 600 forintot. Ez valószínűleg a szomszédos országok átlagárát is jócskán feljebb húzza. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.