BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vidéken szobakiadással már a diákévek alatt megtérülhet az ingatlanbefektetés

Több vidéki egyetemi városban akár már az egyetemi évek alatt is megtérülhet az ingatlanbefektetés, miközben Budapesten továbbra is inkább hosszabb távú befektetésként értelmezhető a lakásvásárlás – derül ki az MBH Jelzálogbank által végzett elemzésből.

Noha a kereslet visszaesett, tovább nőtt az ingatlanok ára tavaly az egyetemi városokban, több helyen akár már az egyetemi évek alatt megtérülhet az ingatlanbefektetés az MBH Index alapján végzett elemzés szerint.

lakásvásárlás
Lakásvásárlás vagy bérlés? Ez a kérdés a diákévekre is felmerülhet / Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A vidéki városok közül továbbra is Miskolc a legolcsóbb, de az eddig legdrágább Veszprémet Debrecen és Gödöllő is megelőzte. 

A lakások ára országosan az MBH Lakásárindex szerint:

  • 2022 negyedik és 2023 negyedik negyedéve között 6,4 százalékkal nőtt, 
  • 2022 átlagos és 2023 átlagos szintje között pedig 8 százalékos volt az eltérés. 

Ezzel szemben 2024 már sokkal élénkebb első fél évet hozott a lakáspiacon, a kereslet növekedett, ami az árakra is hatással volt. 

A fedezeti időtáv Budapest kerületeiben és egyes vidéki városokban - szobakiadással
 

Folytatódott a lakásárak mellett a bérleti díjak emelkedése is: 2024 júliusában országosan 10,2 százalékkal, Budapesten 9,3 százalékkal kellett többet fizetni a bérleményekért, mint egy évvel korábban a KSH és az Ingatlan.com közös lakbérindexe szerint.

Óriási eltérések a fővárosi árakban

Budapesten nagyon eltérő árakkal találkozhattak az egyetemista gyereküknek lakást keresők, az MBH Jelzálogbank elemzése szerint

  • Kelenföldön vagy Angyalföldön az 1 millió forintot is meghaladták a négyzetméterárak, 
  • ugyanakkor Újpesten vagy a Magdolna-negyedben ennél alacsonyabb, 700 ezer forint feletti négyzetméterárakkal lehetett találkozni. 
  • A nem belvárosi, de az egyetemekhez közeli részekben is a legtöbb helyen átlépték vagy megközelítették az átlagárak az 1 millió forintot, 
  • a kivételt jelentő Nagyzuglóban és Alsórákoson pedig 832 és 905 ezer forintot kellett fizetni négyzetméterenként. 
  • A belvárosban sok esetben kell 1 millió forint feletti négyzetméterárakkal számolni, de az V. kerületben az 1,2 millió forintot is átlépte az átlagos négyzetméterár 2023-ban.

Vidéken 600 ezer fölött az átlagár

A vizsgált vidéki egyetemi városok többségében 600 és 700 ezer forint között mozgott 2023-ban a lakások négyzetméterára. 

  • Debrecenben 680 ezer forint, Gödöllőn pedig 660 ezer forint, 
  • az eddig első helyen álló Veszprémben 638 ezer forint volt a négyzetméterár, 
  • Győrben 640 ezer,
  • Szegeden pedig 600 ezer forint felett volt az átlagár. 
  • Lényegesen kevesebbet kellett fizetni Pécsett és Miskolcon, az előbbi esetében 519 ezer forint, míg Miskolcon 362 ezer forint a négyzetméterár. 

Az elmúlt öt évben a vidéki egyetemi városokban megduplázódtak az árak, vagy nagyon közel álltak a megkétszereződéshez. A legnagyobb, 134 százalékos drágulás Szegedet jellemezte, míg a legkisebb mértékű változás Gödöllőn volt megfigyelhető, de itt is 94 százalékos volt az emelkedés.

Vidéken gyorsabban megtérülhet az ingatlanbefektetés

Az MBH Index elemzői megvizsgálták azt is, hogy az egyetemre készülő diákok családjának a kollégiumi elhelyezés híján bérléssel vagy esetleg vásárlással könnyebb megoldani a lakhatást. A két megoldás közötti választás alapvetően befektetési döntés lehet, amelyben számos más tényező mellett szerepet játszhat a lakásárak és a bérleti díjak alakulása is.

A fedezeti időtávok – vagyis az a minimum idő, amelyet az adott lakásban el kell tölteni ahhoz, hogy a vásárlás és bérlés költsége megegyezzen, illetve amelynél tovább tartva a lakást megérheti a vásárlás mellett dönteni – ugyan csökkentek 2023-hoz viszonyítva, de 2024-ben is elég magasan állnak az egyetemi 3–5 éves időtávhoz képest. 

Jelentősen rövidebbek lehetnek a fedezeti időtávok viszont akkor, ha a megvásárolt lakás legalább egy szobáját kiadják. 

Ebben az esetben a fedezeti időtávok a vidéki egyetemi helyszíneken Szeged kivételével nem érték el az öt évet, míg Budapesten 3,9 és 12,7 év között mozogtak az MBH Index szerint. 

Továbbra is dilemmát okozhat a vásárlás és bérlés közötti választás. „Azt látjuk, hogy a fiatalok is egyre tudatosabbak a pénzügyeiket illetően, ehhez pedig az is hozzátartozik, hogy már korán elkezdenek a lakásvásárláson gondolkodni, és nyitottan állnak a hitelfelvételhez is” – mondta Soós Csaba, az MBH Bank lakossági üzletfejlesztési ügyvezetője.

Közeledik az új tanév, csúcson az albérletet kereső egyetemisták száma, erre kell figyelni a lakás kiadásakor

Évek óta augusztusban és szeptemberben keresnek a legtöbben bérelhető házat, lakást, amelynek egyik fő mozgatórugója, hogy hamarosan megkezdődik a felsőoktatási tanév. Bérlőnek és bérbeadónak egyaránt fontos tisztában lennie a hosszú távú lakáskiadás legfőbb szabályaival. Erre figyeljen, ha kiadja a lakását!

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.