BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csúcsformában a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér

Lóga Máté: kirobbanó növekedést mutat 2024-ben a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér teljesítménye.

Az év első nyolc hónapjában az utasforalom 18,6 százalékos, az áruforgalom pedig 49,7 százalékos növekedést mutat, azaz a budapesti légikikötő jó úton halad afelé, hogy minden eddigi rekordot megdöntsön. Az adatok rávilágítanak, hogy Magyarország és Budapest turisztikai vonzereje folyamatosan erősödik, valamint arra is, hogy a magyarok is egyre nagyobb számban utaznak külföldre – közölte Lóga Máté, gazdaságstratégiáért, iparért, pénzügyi forrásokért és makrogazdasági elemzésért felelős államtitkár és a Budapest Airport Zrt. igazgatóságának elnöke.

Budapest,,Hungary,-29,May,2019-,View,Of,The,Budapest,Ferenc
Fotó: Shutterstock

2024 első nyolc hónapjában a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér utasforgalma 11,4 millió főt ért el, amely 18,6 százalékkal múlta felül a tavalyi év azonos periódusában látott eredményt. A reptér áruforgalma még ennél is nagyobb ütemben, 49,7 százalékkal nőtt, ami így meghaladta a 184 ezer tonnát. A teljesítmény növekedése nem egyetlen kiugró hónapra vagy eseményre vezethető vissza, az idei év fejlődése tendenciózus, ugyanis a teljes utasforgalom és a teljes berepülési szám alakulása minden egyes hónapban felülmúlta a tavaly látott adatokat. 2024 augusztusáig a legnépszerűbb úti célok a következők voltak: London, Isztambul, Milánó, Párizs és Brüsszel. 

Több mint egyéves intenzív tárgyalássorozatot követően, 2024. június 6-án írták alá a Budapest Airport Zrt. adásvételi szerződését, amelynek révén közel 20 év után újra nemzeti többségi tulajdonba került a reptér. A Magyar Állam 80 százalékos tulajdonrészt, az üzemeltetésért is felelős francia társbefektető Vinci pedig 20 százalékot szerzett a Budapest Airport Zrt.-ben.

Lóga Máté mint a Budapest Airport Zrt. igazgatóságának elnöke kiemelte: a reptér nemcsak a személyszállítás és a turizmus, hanem az áruszállítás miatt is stratégiai jelentőségű, a gazdasági vérkeringés egyik ütőere. A 2024-ben eddig látott teljesítménynövekedés rávilágít, hogy a többségi nemzeti tulajdonba kerüléssel a reptér teljesítményének növekedése tovább folytatódott, sőt soha olyan magas nem volt még a reptér forgalma, mint idén augusztusban.

2024 nyolcadik hónapjában ugyanis az utasforgalom több mint 20 százalékot emelkedett tavaly augusztushoz képest, megmeghaladva az 1,763 millió főt. Ez pedig új történelmi rekord. 

Az elért eredmény alapján a budapesti repülőtér utasforgalmának növekedése Európa-szerte az egyik legkiemelkedőbb, és minden bizonnyal az idei minden eddiginél sikeresebb, rekordév lehet. Hozzátette: az új tulajdonosok és az üzemeltető célja, hogy ezt a teljesítményt még tovább fokozzák, ennek érdekében a következő években megindulhat a reptér jelentős fejlesztése, megnyitva ezzel a még dinamikusabb növekedés előtti utat. A cél, hogy 2030-ra 20 millió, 2040-re pedig 25 millió főt érjen el a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér utasforgalma.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.