BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Eurómilliók a Bálnában: megnyílt a Budapest Contemporary Képzőművészeti Vásár

Csütörtökön nyitja meg kapuit és vasárnapig várja az érdeklődőket a főváros legjelentősebb kortárs seregszemléje, a Budapest Contemporary Képzőművészeti Vásár (BCT). Huszonkilenc hazai és tizenkét nemzetközi galéria is részt vesz a képzőművészeti vásáron, ahol exkluzív tárlatvezetéseket, edukációs programokat is tartanak, illetve konferencia is várja az érdeklődőket, amely a művészet és az üzlet összekapcsolódását helyezi a fókuszba.

A Bálna mélygarázsában víz és homokzsákok, az árvíz itt hagyta a nyomait, és valószínűleg nyomott hagyott a kiállítás szervezőinek idegrendszerén is, bár ez ma már nem látszott rajtuk. Éppen az árvíz hetére esett a kiállítás építése, amely komoly kihívás elé állította a szervezőket – mondta Tausz Ádám a köszöntőjében. A Duna visszatért a medrébe, a hétvégére minden adott, hogy a kortárs művészet iránt érdeklődők és a befektetők is meglátogassák a kifejezetten magas színvonalú képzőművészeti vásárt, a hazai kortárs művészet legjobbjait. 

41 galéria mutatja be válogatását a Budapest Contemporary képzőművészeti vásáron a Bálnában. Fotó: Gradvolt Endre

A Budapest Contemporary célja, hogy platformot biztosítson a magasan jegyzett kortárs galériáknak és alkotóknak, valamint népszerűsítse a hazai képzőművészet legjavát idehaza és külföldön is. A BCT 2024-ben nemzetközivé bővül, hiszen hat európai ország tizenkét galériájának negyvenkét alkotása lesz látható huszonegy művésztől – hangzott el a sajtótájékoztatón.

Tausz Ádám főszervező elmondta, 2023-ban rendezték meg először a Budapest Contemporary vásárt, és hamar rádöbbentek, hogy mekkora igény mutatkozik az eseményre. Hangsúlyozta:  ezúttal is szakmai bizottság választotta ki azokat a galériákat, amelyek megjelennek az eseményen, valamint elhozták az európai kortárs művészetek legjavát. 

Bővül a műtárgypiac

Az esemény fővédnöke Spengler Katalin műgyűjtő, aki elmondta, hogy a művészeti vásár mind a gyűjtők, mind a nagyközönség számára olyan alkalom, amikor egy légtérben teljes képet lehet kapni a magyar kortárs képzőművészetről, annak legfontosabb irányzatairól, és találkozni lehet a galeristákkal is. Arra gondoltak Nemes Mártonnal  – aki az idei Velencei Biennálé kiállító művésze –, hogy rendeznek egy nemzetközi kiállítást is az esemény részeként, mert a magyar piac és a magyar közönség megérett erre. Kiemelte: a műtárgypiac bővül és a vásárlók száma is  növekszik, így  egyértelműen megérett a helyzet a nemzetközi nyitásra is. Egyelőre nem galériákat hívtak meg, hanem olyan művészeket, akiket fontosnak látnak az európai színtéren.  

Nemes Márton kurátor hozzátette: azok, akik ellátogatnak a Budapest Contemporary vásárra, találkozhatnak az aktuális trendekkel, láthatják, merre tart az ország és a kontinens kortárs művészete. A nemzetközi standon Ausztriából, Csehországból, Franciaországból, Hollandiából, Németországból, Svájcból, Szerbiából és Szlovákiából is érkeztek galériák és izgalmas alkotások. 

Tausz Ádám főszervező, Spengler Katalin fővédnök és Dobó István (Equilor Zrt.) / Fotó: Gradvolt Endre

A kortárs műgyűjtés jelentékeny teret nyert 

Tausz Ádám úttörő a szakmájában, harminc éve foglalkozik műkereskedelmi kiállítások és vásárok szervezésével, kezdetben antik műgyűjtők seregszemléjével, majd a kortárs művészettel is. A Világgazdaság kérdésére, hogy miként jelenik meg a hazai műkereskedelmi piacon a kortárs és az antik szcéna, azt válaszolta, hogy a kortárs gyűjtés nagyon előretört, ha harmincéves viszonylatban nézzük, akkor fele-fele az arány. Hozzátette, az antik műgyűjtés mára erősen a klasszikus festmények vásárlására korlátozódik – az impresszionistáktól, modernistáktól a mai alkotókig –, a bútorok, műtárgyak, ékszerek gyűjtése napjainkban jóval kevesebbeket érdekel. A festmények viszont igen, és nagyjából egyenlő arányban oszlik meg a régi és kortárs, mindegyikre ugyanúgy van érdeklődés. Azt is elmondta, egyre több fiatal kapcsolódik be a gyűjtésbe, ők viszont már a kortárs mellett teszik le a voksukat. 

Abban viszont van egy jelentős változás, hogy míg a 2000-es években a fénykorát élte a vállalati gyűjtemények építése, ez mára megszűnt. Akkoriban nem volt olyan bank vagy nagyvállalat, amelynek ne lett volna saját gyűjteménye. Ma ez már igencsak ritka gyakorlat, és nagyon hiányzik a magyar műkereskedelmi szcénából. 

Sikeresnek nevezte az általuk szervezett nyári Füred Art Week rendezvényt, amellyel további terveik vannak, ugyanis a város egyedi atmoszférája kifejezetten kedvez egy képzőművészeti seregszemlének, de jövőre már gasztronómiai élményekkel, csúcsételekkel és csúcsborászatok részvételével is növelni akarják a látogatói élményt – ecsetelte a további terveiket. 

A Budapest Contemporary kiegészül egy jótékonysági online aukcióval is, amelynek teljes bevételét az Autistic Art Alapítványnak ajánlják fel a szervezők.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.