BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ezekben a szakmákban éri meg a leginkább dolgozni Magyarországon: öt területen is félmillió fölött a nettó fizetés

Egyre több nemzetgazdasági ágban lépi át a félmillió forintot a nettó átlagbér Magyarországon. Tavaly júniusban még csak három, idén már öt ilyen szektor is volt. Ráadásul ez a szám tovább bővülhet, a KSH szerint ugyanis egy év alatt közel 100 ezer forinttal nőtt a pedagógusok fizetése, tehát az oktatás is a legjobban kereső szakmák között lehet hamarosan.

Magyarországon már öt olyan nemzetgazdasági ág van, ahol eléri a félmillió forintot a nettó átlagkereset, azaz a tisztán, adózás után hazavihető fizetés – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal legújabb adataiból. 2024 júniusában a legjobban fizető szakmák, a bank- és biztosítási szektor, az IT és médiaipar, a villamos-energiaipar, a bányaipar, valamint a szakmai tudományos-műszaki tevékenységek voltak.

fizetés
 Ezekben a szakmákban már megéri dolgozni Magyarországon: öt területen is félmillió fölött a nettó fizetés / Fotó: Ujvári Sándor

A bankszektor, az IT és a médiaipar területén is nagyon jól lehet keresni

Akár csak korábban, ezúttal is első helyen 2024 júniusában a pénzügyi- és biztosítási tevékenység áll a fizetési rangsorban, itt 677 542 forintot vihetett haza tisztán egy átlagos munkavállaló, aki teljes munkaidőben dolgozott. Ugyanakkor volt már ennél magasabb is a nettó átlagbér ebben a nemzetgazdasági ágban, tavaly decemberben az év végi prémiumok miatt 832 140 forint volt a nettó átlagkereset. A második helyen a listán hagyományosan az információ-kommunikáció ágazat helyezkedik el 661 737 forinttal. Utána következik, a dobogó harmadik fokán áll 587 183 forinttal a villamosenergia-ipar.

Májusban az akkor kifizetett bónuszoknak köszönhetően az ágazatban 885 521 forint volt a nettó átlagkereset, ami történelmi szám, ugyanis soha egyik nemzetgazdasági szektorban sem volt még ekkora egy hónapban az adózás után hazavihető nettó átlagkereset.

Negyedik és ötödik helyen a fizetési rangsorban a szakmai-műszaki tevékenység és a bányaipar helyezkedik el 540 442 és 514 249 forinttal.

Hatodikként még ide lehet sorolni a humán egészségügy alágazatot is, ahol beértek az elmúlt évek fizetésemelései. Bár vélhetően nagyobb eltérések vannak a szektorban az orvosok és az ápolók fizetése között, de a KSH részletesebb adatokat nem közöl, csak annyit, hogy itt a nettó átlagkereset 566 663 forint volt júniusban.

A vendéglátóiparban és az építőiparban még mindig gyengék a fizetések

Ami a lista másik végét illeti, a legrosszabbul lehet keresni a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás területén, egyedül itt nem éri el a 300 ezer forintot a nettó átlagbér, ami egészen pontosan 270 930 forint volt a nyár elején. Az építőiparban minimálisan jobb a helyzet, ott 343 252 forint a nettó átlagbér. Ha a humán egészségügy és szociális ellátás területét kettévesszük, az utóbbiban egészen tragikus a helyzet. Vélhetően a nagy számú közfoglalkoztatott miatt mindössze 233 683 forint a nettó átlagbér.

Majdnem százezer forinttal nőtt egy év alatt a nettó átlagbér az oktatásban

Ha a bérdinamikát nemzetgazdasági ágak szerint nézzük, akkor egyértelműen az oktatási ágazatban zajlik a legnagyobb bérfejlesztés. A pedagógusok idén év elején elindított fizetésemelése miatt az év eleje óta 25 százalék fölött van a oktatási ágazat bérdinamikája, júniusban 26,7 százalékkal emelkedettek a nettó átlagkeresetek.

Ennek köszönhetően egy év alatt, 2023 júniusához képest a szektorban 351 361 forintról 445 344 forintra, azaz csaknem 100 ezer forinttal nőtt a nettó átlagbér.

Mivel 2025. január elsejével tovább folytatódik az idén megkezdett béremelés, ennek köszönhetően jövőre már a pedagógusok átlagfizetése is átlépheti a félmillió forintot. Az oktatás után a humán egészségügy következik a bérdinamikában 18,6 százalékkal, majd az ingatlanügyek 18 százalékkal.

 

Már 400 ezer forint fölött jócskán a nettó átlagbér

A nyár első hónapjában 13,3 százalékkal nőttek a bruttó átlagkeresetek, ami a korábbi hónapokhoz képest alacsonyabb dinamikára vall, de még mindig meghaladja az év eleji várakozásokat. Ezzel a nettó átlagkereset a teljes munkaidőben foglalkoztatottak körében a kedvezmények figyelembevételével számítva 442 000 forint volt. Duplán jó hír, hogy nemcsak a reálkeresetek nőttek közel 10 százalékkal, hanem a mediánkereset is. A hazai fizetési viszonyokat jobban tükröző mediánbér ugyanis az átlagnál nagyobb mértékben, a nettó értéke 15,1 százalékkal emelkedett, így 359 200 forint volt. Azaz a munkavállalók egyik fele még mindig ennél kevesebbet, a másik fele ennél többet vihetett haza.

Budapesten 503 ezer, Szabolcsban 303 ezer forint a nettó átlagbér

Országos bontásban ugyanakkor óriási eltérések vannak a hazai fizetések, a KSH Fókuszban a vármegyék című kiadványának első negyedéves adatai szerint a magyar fővárosban kétszázezerrel több a nettó átlagkereset, mint az ország legszegényebb megyéjében. Míg Budapesten már átlépte a félmilliót (503 ezer forint) a nettó átlagbér, addig a fővároson kívül csak Győr-Moson-Sopronban, Komárom-Esztergomban és Fejérben haladja meg a 400 ezer forintot, tehát 16 vármegyében ennél kevesebbet lehetett keresni. A legrosszabb fizetések még mindig Szabolcsban vannak, ahol mindössze 303 ezer az átlagbér.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.