BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kitiltják az Airbnb-t Terézvárosban – itt vannak a részletek

Az Airbnb kitiltására szavazott a VI. kerületiek többsége, így Terézvárosban nulla napban határozzák meg a kiadható napok számát.

„A terézvárosiak döntöttek: az Airbnb-típusú szálláshelyek betiltásáról szóló ügydöntő szavazáson két hét alatt több mint hatezren adták le a voksukat, közülük közel 54 százaléknyian pedig igennel szavaztak”  – írta Soproni Tamás, Terézváros polgármester a Facebook-oldalán

Paris,,France,-,November,30,,2023,:,Female,Hand,Holding
Fotó: Shutterstock

A polgármester közlése szerint összesen 6083 (részvételi arány: 20,52 százalék) szavazat érkezett: igennel szavazott 3265 (53,67 százalék), nemmel pedig 2818 (46,33 százalék).

A politikus hozzátette, hogy október végén tartandó képviselő-testületi ülésre előkészítik azt a rendelettervezetet, amelynek értelmében 

Terézvárosban nulla napban határozzák meg a kiadható napok számát az egyéb és magánszálláshelyek esetén. A rendelet 2026. január 1-jén lép hatályba.

A Terézvárosi Önkormányzat sajtóosztálya kiemelte, hogy hasonló szavazásra a települési önkormányzatok körében még nem volt példa, és példa nélküli az is, ahogy az európai nagyvárosok mellett (például Lisszabon, Amszterdam, Berlin, Róma, London, Barcelona) Terézváros kerületként határozott a szigorításról.

Korábban a szavazás előtt Szentkirályi Alexandra, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője úgy fogalmazott, hogy bármilyen döntést hoznak is a Terézvárosban, javasolni fogja a kormánynak, hogy terjessze ki az intézkedést egész Budapestre vagy akár országos szintre. A kormánypárti politikus szerint a lakosság döntése nagyban befolyásolhatja Budapest jövőjét, hisz ha nem is precedens, de 

mindenképpen mintateremtő elvként fog szolgálni a szavazás eredménye.

A Világgazdaság korábban megírta, kínálatnövekedést okozhat a fővárosban, középtávon megfizethetőbb irányba terelheti a lakásárakat és a bérleti díjakat az airbnb-zés esetleges betiltása. Az airbnb-zés jövőjéről döntő népszavazás egyelőre csak a VI. kerületre vonatkozik, de a budapesti és az országos albérletárakra, valamint az eladó lakások piacára is hatással lehet. A szeptember elején kezdődött és a hónap közepén záruló népszavazás lakáspiaci hatásairól az Ingatlan.com közölt elemzést, megjegyezve: e lakásokra vonatkozó kormányzati szabályozás is készül, amelyet néhány héten belül bejelentenek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.