BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bődületesen sok földgáz érkezik Szerbiából Magyarországra

Nagymértékben megnőtt a Szerbián keresztül Magyarországra érkező földgáz mennyisége. Idén már 5,2 milliárd köbméter érkezett az energiahordozóból a szerb vonalon Magyarországra, ami majdnem akkora mennyiség, mint tavaly egész évben. A két ország új kőolaj- és elektromosáram-vezetékekkel is összeláncolja egymást a következő években.

Kritikus területeken sikerült összekötni Magyarország és Szerbia gazdaságát, és ezáltal mind a két ország ellenállóbbá vált a válságokkal és a veszélyekkel szemben – jelentette ki a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Budapesten. A tárcavezető a szerb gazdasági miniszterrel, Adrijana Mesarovictyal közös sajtóértekezletén stratégiai jelentőségűnek nevezte a két ország együttműködését és annak fejlesztését, valamint figyelmeztetett, hogy napjainkban a világgazdaságban drámai változások mennek végbe, ezért ez most különösen fontos.

SZIJJÁRTÓ Péter; MESAROVIC, Adrijana
Magyarország
Magyarország és Szerbia gazdasági násza / Fotó: Bruzák Noémi

Idén naponta több mint húszmillió köbméternyi földgáz érkezik Magyarországra Szerbián keresztül

A szállítás már meghaladta az 5,2 milliárd köbmétert, ami már majdnem annyi, mint a tavalyi év egészében. 

Várhatóan a következő időszakban még nagyobb szerepet szán a magyar kormány az olyan beszerzési útvonalaknak, mint a Török Áramlat és Szerbia.

Természetesen az együttműködés jegyében Magyarország is tárol földgázt Szerbia számára, ha szükség lenne rá. Hazánk tárolókapacitása 90 millió köbméter földgázt tartalékol Belgrádnak, amit akkor bocsátunk rendelkezésre, ha arra Szerbiának szüksége lenne a télen.

A két ország a kőolaj tekintetében is szorosabb együttműködést akar kialakítani, tervben van 310 kilométer hosszú új, közös kőolajvezeték kiépítése. Ez a százhalombattai finomítót kötné össze a szerb–magyar határral, majd onnan a szerbek építenék tovább. Szijjártó Péter közölte, hogy 

ez a vezeték 2025-ben kezdhet el épülni, és 2027-re el is készülhet.

A villamos energia területén is összeforrhat Magyarország és Szerbia. Ki akarnak építeni egy határon átívelő vezetéket, amely megduplázhatja a két ország közötti villamosenergia-összeköttetés kapacitását. Ez a vonal 2028-ban készülhet el. Decemberben megkezdi a működést a Szerbiával és Szlovéniával alapított regionális áramtőzsde is.

Szerbiában visszaállítják a kötelező sorkatonai szolgálatot

Aleksandar Vucic szombaton jelentette be, hogy aláírta azt a jóváhagyást, amely szerint 75 napos kötelező sorkatonai szolgálatot vezetnének be Szerbiában.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.