BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nyugdíjkorrekció 2024: eldőlt, fizet-e a kormány – itt vannak a pontos számok

Milliónyi nyugdíjas számára rendkívüli jelentőségű a frissen publikált augusztusi inflációs adat. Ebből ugyanis már ki lehet számolni, jár-e 2024 novemberében nyugdíjkorrekció.

Ahogy arról a Világgazdaság is beszámolt, csütörtök reggel nyilvánossága hozta a Központi Statisztikai Hivatal az augusztusi inflációs adatot. Kiderült, hogy átlagosan 3,4 százalékkal nőttek a fogyasztói árak az előző év azonos hónapjához képest.

Toy,Pink,Piggy,Bank,On,Work,Table,Of,Senior,Tenant,, önkéntes nyugdíjpénztár lakossági befektetés
Eldőlt, fizet-e a kormány – kiszámoltuk, itt vannak a pontos számok / Fotó: Shutterstock

Ez már önmagában is fontos adat, csakhogy a nyugdíjasoknak, ha lehet, még fontosabb: 

ebből ugyanis már ki lehet számítani, jár-e nekik 2024 novemberében nyugdíjkorrekció, vagy sem.

A helyzet megértésben a Világgazdaság Süle-Szigeti Bulcsú nyugdíjszakértőtől kért nyilatkozatot.

Hogyan számolják a nyugdíjkorrekciót?

Ő először is arra a fő szabályra hívta fel a figyelmet, hogy 

a kormányzatnak az első nyolc hónap tényadatai alapján kell becslést készítenie, hogy várhatóan mennyi lesz az éves átlagos infláció, illetve a nyugdíjas infláció. 

Vagyis az augusztusi inflációs adat ismeretében ez a becslés immár a rendelkezésre áll.

Mindez azért rendkívüli jelentőségű milliónyi nyugdíjas számára, mert 

ha a január–augusztusi infláció vagy nyugdíjas infláció meghaladná az év elején adott nyugdíjemelést, akkor novemberben nyugdíjkorrekció esedékes.

Mint ismert, a kormány januárban 6 százalékkal emelte meg a nyugdíjakat. Most már csak az a kérdés, mennyi volt az infláció 2024-ben augusztusig. Ennek kiszámítása nem bonyolult, szimplán a számtani átlagát kell venni a havi adatoknak. Süle-Szigeti Bulcsú ennek alapján úgy kalkulált, hogy 

  • a nyugdíjas infláció nyolchavi átlaga 3,75,
  • az általános infláció nyolchavi átlaga pedig ugyancsak 3,75 százalék volt.

Vagyis miután az infláció bőven alatta van az év eleji nyugdíjemelésnek, eldőlt, hogy 2024-ben a kormánynak nem kell nyugdíjkorrekciót fizetnie. Egyébként nem csak augusztusig, hanem 2024 egészére is 3–4 százalék közötti inflációt várnak.

Nyugdíjkorrekció 2024: eldőlt, az idén nem lesz

Így aztán a tavalyi helyzet sem ismétlődik meg, amikor 2023 januárjában 15 százalékos nyugdíjemelés történt, azonban az infláció 18 százalék körül alakult. Akkor a kormány nyugdíjkorrekciót fizetett novemberben (3,1 százalékot), méghozzá olyan módon, hogy a novemberi, illetve a decemberi járandóság már az emelt összegben érkezett, valamint az első tíz hónapra és a 13. havi nyugdíjra visszamenőleg, egy összegben utalta át (vagy vitte ki a postás) a nyugdíjkorrekció mértékét. Ez akkor majdnem 80 ezer forintot tett ki.

Erre tehát az idén nem lesz szükség. A nyugdíjasok már januárban 6 százalékot kaptak előre, de az infláció üteme ettől elmaradt augusztusig, és 3,75 százalékon teljesült. „Jó hír azonban, hogy a különbözetet – bár volt erre javaslat – nem kell visszafizetniük a nyugdíjasoknak, azt természetesen továbbra is jár nekik” – jegyezte meg végezetül Süle-Szigeti Bulcsú nyugdíjszakértő.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.