BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
HAVASI Bertalan; ORBÁN Viktor
Kötcse

Friss videót tett közzé Orbán Viktor: öt pontban foglalta össze gazdasági stratégiáját

A kormányfő feltöltött egy videót YouTube-csatornájára, melyen Kötcsén beszél gazdasági kérdésekről. Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy semlegesnek kell maradnunk gazdaságpolitikailag is.

Hosszú előadásokat fogunk még hallani a következő fél évben arról, hogy milyen is az új gazdaságpoiltika – mondta Orbán Viktor miniszterelnök Kötcsén. Kiemelte, hogy ő most csak az ennek beazonosítására alkalmas hívószavakat fogja megjelölni.

HAVASI Bertalan; ORBÁN Viktor
Orbán Viktor Kötcsén beszélt gazdasági kérdésekről / Fotó: Illyés Tibor

Meggyőződése, hogy az új gazdaságpolitikának semlegesnek kell lennie. Ez azt jelenti, hogy ellen kell állni a blokkosodásnak. Ki kell maradni azokból a konfliktusokból, amelyek választásra kényszerítenek bennünket, hogy Kelet vagy Nyugat. Kiemelte:

meg kell próbálni fenntartani mindenkivel minél hosszabb ideig a minél mélyebb gazdasági kapcsolatokat.

Nem politikai szemüvegen keresztül kell nézni a gazdaságot – hangsúlyozta a kormányfő, megismételve, hogy a fókusz a semlegességen van. Azt, hogy ez hogyan megvalósítható, öt pontban foglalta össze. Az első a finanszírozási semlegesség. Mint mondta, nem lehetséges, hogy csak és kizárólag egyetlen hitelpiacról lássuk el Magyarország hiteligényeit. Már nem vagyunk adósrabszolga-helyzetben, de folyamatos finanszírozási kényszerben vagyunk – emelte ki, hozzátéve, ez azt jelenti, hogy nekünk Brüsszel és London kevés.

Nekünk kell mellé Katar, Peking és Tokió is 

– mondta Orbán Viktor.

Hozzátette, ehhez kellenek a magyar választópolgárok is, akik megvásárolják a magyar állampapírokat.

A második a beruházási semlegesség. Emlékeztetett, hogy 25 milliárd eurónyi vagyont tettek le a németek, valamint 9-9 milliárdot a kínaiak és az amerikaiak, ezután jön Dél-Korea. A kormányfő hangsúlyozta, arra kell törekedni, hogy a finanszírozási semlegesség mellett a mi gazdaságpolitikánknak beruházási semlegessége is legyen.

A harmadik tartalmi elem a piaci semlegesség. Szép dolog, hogy az európai uniós piacra termelünk, de pontosan ugyanannyit ér nekünk, ha például Kína vásárolja meg azonos összegért a termékeinket.

Ez nem ideológiai és nem politikai kérdés

– tette hozzá. Elmondása szerint nem szabad elfeledkezni Közép-Ázsiáról, ami a türk népek világa. Emlékeztetett, hogy nem véletlenül vásároltunk gázmezőket: állami tulajdonban lévő gázmezőnk van Azerbajdzsánban. Ugyanitt a Molnak magyar tulajdonban lévő olajmezeje van. Kijelentette, hogy ezek nem véletlenül történtek, ahogy az sem, hogy amikor majd Ukrajna január elsején leállítja a gázt, ami rajta keresztül jön Oroszországból, akkor majd az addig időközben megépített Törökországon keresztüli vezetékekből el fogjuk tudni látni hazánkat.

A negyedik elem a technológiai semlegesség:

nem érdekel ki, csak a legjobb legyen!

– jelezte a miniszterelnök.

Nem vagyunk hajlandók csak azért nyugati kommunikációs technológiát használni, mert nyugati, ha a kínai jobb. De ha az amerikai jobb, azt fogjuk használni – szögezte le.

Az utolsó, ötödik pont az energiasemlegesség. Kijelentette: 2032-re el fogunk érni oda, hogy energia szempontjából nagyjából önellátók leszünk, de addig is kell energiát használni, mindegy, hogy Keletről vagy Nyugatról.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.