BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
20231013 DunaújvárosDunaferr MeleghengerműSajtóbejárás Fotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG

Svájci-szlovák cégpáros mentené meg a Dunaferrt

Egy erős pénzügyi és szakmai hátterű konzorcium, a Duferco és a Minerfin párosa átvenné a dunaújvárosi vasmű romjain létrejött két társaság üzemeltetését – tudta meg a Világgazdaság. Már korábban is érdeklődtek a Dunaferr iránt, most újból nekifutnak.

Ellátná vasérccel és acélbugával a Liberty tulajdonában lévő korábbi ISD Dunaferr-érdekeltségeket a tőkeerős és komoly szakmai hátterű konzorcium. A Világgazdaság értesülése szerint a Duferco és a Minerfin nem akar tulajdonrészt szerezni a volt Dunaferrben, csak a Libertyhez került eszközei üzemeltetésére vállalkoznának.

Dunaferr
Nem is olyan régen még termelt a Dunaferr / Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Úgy tudjuk, a konzorcium már érdeklődött azoknál a vállalatoknál, amelyekkel Magyarországon a dunaújvárosi tevékenységhez kapcsolódóan együtt kellene működniük. A konzorcium ugyanebben az ügyben korábban már megkereste Nagy Márton nemzetgazdasági minisztert, és nem kizárt, hogy az új fejlemény – a hengermű-tulajdonos Dunarolling ellen indult felszámolás – fényében ismét jelentkeznek. Esetleg már meg is tették. 

Közel a nulláról kellene indulni

A konzorcium újbóli megjelenése mentőöv lehet a dunaújvárosi acélgyártás és az ott dolgozó, de most éppen állásidőn lévő alkalmazottak számára. Más kiút egyelőre nem látszik. Meglehetősen borús képet festett a Nemzetgazdasági Minisztérium (NMG) azt követően (október 1-jén) kiadott közleménye is, hogy a felszámolás alatti ISD Power felszámolási eljárást kezdeményezett a Dunarollig ellen. A tárca felidézte, hogy 2022 végére az ISD Dunaferr fizetésképtelenné vált, a gyár működése ellehetetlenült, és veszélybe került több ezer dolgozó munkája. Még abban az évben, december 14-én megkezdődött a Dunaferr felszámolása. Fordulatot az hozott, hogy az év utolsó napjaiban az egyedüli érvényes ajánlat beadójaként a Liberty Steel megvásárolhatta azt a két társaságot, amelyek átvették a vasmű eszközeit, tevékenységét és alkalmazottait.  

A Liberty száznapos programban vállalta, hogy 

  • stabilizálja és felfuttatja a termelést (2024 júniusára nulláról havi 100 ezer tonnára), 
  • integrálja a beszerzési rendszereket, 
  • beszállítói együttműködéseket alakít ki, 
  • hosszú távon biztosítja a vasmű dolgozóinak megélhetését, és folyamatosan emeli a bérüket. 

Az előrelépés azonban csekély volt az NGM szerint. Igaz, a kocka is fordult: a vizsgált időszakban az energiaárak elszabadultak, és mára sem tértek vissza a válság előtti szintjükre, az acél világpiaci ára pedig összeomlott. Az egész európai acélipar bajban van. (Erre számos vállalati példát is hozott a közlemény.) Az állam eddig mintegy 70 milliárd forinttal járult hozzá a vasmű megmentéséhez, beleértve a bérgarancia biztosítását és azt, hogy lehetővé tette a szén-dioxid-kvóta felhasználását. 

Megoldást a zöldacél előállítása jelentené az NGM szerint, de a Liberty kezdeményezései ezen a területen sem mutatnak eredményt, ráadásul a termelés átállítása mintegy kétszázmilliárd forintba kerülne.

Nem volt eseménytelen 2023 

A Dunarolling és a már álló kohókat tulajdonló Duna Furnace éves jelentése mindazonáltal felsorol 2023-as lezárt és befejezetlen beruházásokat, fejlesztéseket. A Dunarolling tavaly mintegy 27 milliárd forintos forgalmat ért el – ennek közel ötöde származott az exportból –, ugyanakkor felhalmozott majdnem 17 milliárdos veszteséget is. Az év végén majdnem 26 milliárd forintos kötelezettséget tartott nyilván, ebből megközelítőleg 10-10 milliárd forintot szállítókkal, illetve kapcsolt vállalkozásokkal szemben. (Ez utóbbi adat is előrevetítette idei nehézségeit.) Az év végén 943 alkalmazottja volt.  

A Duna Furnace több mint 60 milliárd forintos forgalmat bonyolított 2023-ban, döntően exportból. A 6,6 milliárdos belföldi bevétele elsősorban bérmunkából származott. Százharmincnégy millió forintos nyereséget mutatott ki, 599 fővel zárta az évet, és egyebek mellett azt írta, hogy a csoport a várható pozitív viszonyokra tekintettel 2024 második fél évére tervezi a termelés felfuttatását.  Ebből nem lett semmi, ráadásul a folytatásnak sincs jele a Világgazdaság értesülései szerint.

  • Záhonyban például már hosszabb ideje nem várnak Dunaújvárosba küldendő nyers- vagy alapanyagot,
  • az ISD Poweren kívül más társaságoknak is adósa a két előbbi cégből álló, Liberty Dunaújvárosnak nevezett csoport,
  • az utóbbinak van olyan korábbi partnere is, amelynek csak azért nem tartozik, mert az már elvárná az előre fizetést. 

A csodahozó elektromos ívkemence története

A jövő a zöldacélt ígérő, hulladékvasból dolgozó elektromos ívkemence a Liberty ígérete szerint. A társaság a beruházás előkészületeiről tavaly szeptemberben állapodott meg a kínai CISDI Engineeringgel, a partneri megállapodást Nagy Márton is szignálta az MTI híre szerint. Ám miközben az akkori bejelentésben több százmillió eurós projektről volt szó, az idén februárban a CISDI Engineering, illetve a Kínai Export- és Hitelbiztosító Társaság között már egy 1,3 milliárd eurós elvi hitelbiztosítási megállapodás is született. 

Szakértők óvnak attól, hogy megváltást várjunk az elektromos ívkemencétől. Felsorolják a beruházásnak az NGM által is nehezményezett, 

  • rendkívül drága voltát, 
  • továbbá azt, hogy az ilyen beruházás rendkívül időigényes, akár tíz évig is tarthat, 
  • a hulladékvasból gyártott acél minősége alacsonyabb, az autóiparnak például nem felel meg.
  • Hangsúlyozzák: Dunaújváros számára az eddigi, integrált acélgyártás folytatása az életképes megoldás.   

Magyar piac nyílt Kínának 

Miközben egyelőre ugyanúgy nyitott a svájci-szlovák próbálkozás dunaújvárosi sikere, mint a Liberty ívkemencés tervének sorsa, vannak dolgok, amelyeket biztosan tudunk. Mindenekelőtt azt, hogy: 

  • az acélárak a mélyben, 
  • a kínai acéltermelés az egekben, miközben még mindig nincsenek kihasználva az ottani kapacitások.
  • A magyar acélgyártás leállt, 
  • a magyar acélipar exportja egyelőre elveszett.
  • Az eddig belföldről kielégített hazai acéligényt külföldi eladók elégítik ki, 
  • a lehetséges eladók között igen erősek a kínai gyártók pozíciói. 

A Dunaferr két lehetséges üzemeltetője

A Duferco acélipari üzletágához 11 vállalat tartozik Olaszországban, Franciaországban és Dániában. Kilenc nagyobb acélgyártó üzemének együttes kapacitása mintegy egymillió tonna évente. A divízió legnagyobb vállalata a Duferco Travi e Profilati. A Minerfint vasötvözetek és tűzálló anyagok Szlovákiából a szomszédos országokba történő exportjára és acéllemezek főként Ukrajnából történő importjára alapították. A társaság kibővítette üzleti tevékenységét Ukrajnában, majd 1996-ban létrejött az ottani leányvállalata, főként a vasérc bányászatára. 1998 óta vasércet exportált a környező országokba, így Magyarországra is.

Mentené a felszámoló az ISD Power pénzét 

Éveken át segítette az ISD Power áramtermelésének gazdaságosságát az acélműtől érkező olcsó kamragáz és kohógáz, továbbá az, hogy így az erőműnek kevesebb földgázt kellett a piacról vásárolnia. Ám 2022 második felében elszabadultak a gázárak, az erőműtársaság nem tudott fizetni a gázért az MVM CEEnergynek, amely szerződést bontott vele. Az év utolsó napjaiban a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal megvonta az ISD Power gázkereskedői engedélyét, 2023. április 12-én pedig az erőműtársaság felszámolása is megkezdődött. A felszámoló a Credit Plusz, amely még hozzájutna annyi követeléshez, amenyihez lehet. Kedden a Dunarolling ellen kezdeményezett felszámolásról szólót közleményében azt írta, hogy az erőműtársaság nem tett eleget a fizetési kötelezettségeinek, és nem térítette meg a szintén felszámolás alatti ISD Power szén-dioxid-kvótára vonatkozó kötelezettségét. Az ISD Power erőművére nem lenne szükség, ha megépülne az elektromos ívkemence, hiszen az utóbbihoz a piacról is lehetne áramot és gázt vásárolni.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.