BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A magyar miniszterelnök kijelentette: célunk az egymillió forintos átlagbér

Orbán Viktor szerint el kell érni, hogy két-három éven belül a mintegy hatszázezer forintos átlagbér egymillióra emelkedjen.

Lehetséges lenne az egymillió forintos átlagbér, ha meg tudunk állapodni a munkaadókkal és a munkavállalókkal – mondta Orbán Viktor a Kossuth rádióban pénteken.

orbán viktor
béremelés
Orbán Viktor: legyen egy hosszú távú, több évre szóló bérmegállapodás / Fotó: AFP

Ezek a tárgyalások zajlanak, és a gazdasági miniszternek azt szabták feladatául, hogy az idei év végéig hozza tető alá az egyezséget. Legyen egy hosszú távú, több évre szóló bérmegállapodás, aminek a végén egy dátum és egy egymillió forintos havi átlagjövedelem van – összegzett.

A magyar kormányfő elmondta, hogy a kabinet célja az ezereurós minimálbér elérése. Hozzátette: el kell érni, hogy

Magyarországon az átlagbér egymillió forint legyen, és ennek érdekében több évre szóló bérmegállapodást kell kötni. Orbán Viktor közölte, három év múlva elérhető lehet ez az átlagjövedelem.

A miniszterelnök egyebek között arról is beszélt, hogy az állami szektorban több területen jelentős lemaradás van a bérekben. A tanárok bérrendezés szempontjából jobb helyzetben vannak, de azt is kifejtette, hogy az állami szektorban dolgozók nem tudnak lépést tartani a piaci szereplőkkel – ez alól a tanárok és az orvosok a kivételek.

Szerinte ha a gazdasági növekedés 3–6 százalékos lesz három-négy éven keresztül, akkor tudunk mindenkinek bérprogramokat indítani. A következő bérprogram a vízügyeseké lesz, de a kormányfő a szociális, a kulturális szektorban is bérrendezést vetített elő.

Nekilendültek júliusban a keresetek, két ágazat különösen jól járt

Tovább nőttek júliusban a hazai keresetek. A bruttó átlagkereset 636 700 forint volt júliusban, 13,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

2024 júliusában:

  • a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 636 700 forint volt, 13,9 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál.
  • A rendszeres (prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli) bruttó átlagkereset 602 200 forintra becsülhető, ez 14,3 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában. A rendszeres bruttó átlagkereset a vállalkozásoknál 598 800, a költségvetésben 604 400, a nonprofit szektorban 629 600 forintot tett ki, 13,2, 17,0, illetve 18,2 százalékkal emelkedett egy év alatt.
  • A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 423 400, a kedvezményeket figyelembe véve 438 400 forintot ért el, 13,9, illetve 13,7 százalékkal magasabb volt, mint 2023. júliusban.
  • A reálkereset 9,4 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért 4,1 százalékos növekedése mellett.
  • A bruttó mediánkereset 524 100 forint volt, 16,5 százalék.

Továbbra is a pénzügyi szolgáltatásban a legmagasabbak a keresetek

A KSH adatai szerint a pénzügyi szolgáltatások, az informatika és a kommunikáció, valamint az energiaipar volt a legmagasabb kereseteket nyújtó ágazat (ebben a sorrendben). Ezekben a bruttó havi átlagkereset júliusban havi egymillió forint fölé, körülbelül havi egymillió, illetve havi 900 ezer forintra emelkedett.

A lista alján a szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás állt havi bő 400 ezer forinttal, amelyet az egyéb szolgáltatások követtek havi közel félmillióval, majd a mezőgazdaság több mint félmillióval. A növekedés az oktatás területén volt a legnagyobb, a bruttó átlagkereset itt már a havi 700 ezer forintot közelítette. Nagyot ugrottak a bányászati jövedelmek is, ebben a nemzetgazdasági ágazatban már havi 900 ezer forintot lehetett keresni júliusban. 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.