BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Magyar gyárán keresztül tart a világpiacra a kínai Zheijang

Bő egy éve működő debreceni jármű-alkatrész gyárát szánja nemzetközi terjeszkedése bázisának a kelet-kínai Zhejiang Huashuo Technology. Az Európában Halms néven működő társaság vezető technológiával világszínvonalú intelligens gyártóvállalattá kíván válni.

Magyarországra összpontosít tengerentúli befektetési lehetőségei bővítési helyszíneként a Zhejiang Huashuo Technology – írja a China Daily. A kelet-kínai Csöcsiang (Zhejiang) tartomány Ningpopan (Ningboban) városában székelő vállalat az új meghajtású járművek kulcsfontosságú alkatrészeinek kutatására, fejlesztésére és gyártására szakosodott. Ügyfelei közé sorolja a Volvót, a Teslát, a Mercedes-Benzt, a Niót, az Xpeng-et és a Leapmotort. A társaság, amely a globalizált ellátási rendszer stratégiai helyére pozicionálja magát, Európában Halms néven működik azzal a vízióval, hogy vezető technológiájával világszínvonalú intelligens gyártóvállalattá váljon.

Halms
A Halms fröccsöntött alumíniumtermékeket gyárt a járműiparnak/Fotó: Halms Hungary Kft

A magyar gyár közel van a Halms nyugati ügyfeleihez

A lap felidézi, hogy az elmúlt években stabilan fejlődtek a kínai-magyar kapcsolatok, amit az is segített, hogy Magyarország közel van a nyugat-európai országokhoz, amelyekben a Halms sok ügyfele található. A lap szerint az, hogy a „a magyar kormány határozott szándékáról tett tanúbizonyságot a gazdaság fejlesztése és a külföldi befektetések vonzása iránt”, megerősítette a cégnek e magyar befektetési politikába vetett bizalmát.

A Huashuo Technology 2021 júliusában több magyarországi városban, köztük Debrecenben, Kecskeméten és Győrben mérte fel a helyi beruházási lehetőségeket. Olyan tényezőket vizsgált, mint az energiaellátás, a munkaerőpiac, az oktatási intézmények és az állami támogatás. Végül Debrecent választotta. A város Magyarország második legnagyobb városaként szilárd ipari bázissal rendelkezik, és olyan világszerte elismert multinacionális cégeknek ad otthont, mint a Texas Instruments, a ThyssenKrupp, a BMW és a British Telecom. Az elektromosjármű-ipar olyan vezető kínai vállalatainak is otthont ad, mint a CATL, a Semcorp és az EVE Energy.

A Halms gyors ütemben építkezett Magyarországon:

  • 2022 áprilisában kezdte meg a magyar projekt építését, és nyolc hónapon belül elkészült az első ütem, azaz egy teljesen berendezett gyárépület. Ez az eredmény rekordot döntött a debreceni külföldi befektetési építkezések terén.
  • 2022 novemberében elkészült a teljes épületszerkezet, de a villany-, sem a fűtésszerelés nem fejeződött be. A határidő betartása érdekében az építőcsapat a műhelyben sátrat állított fel a berendezések ideiglenes generátorokkal történő felszereléséhez.  
  • 2023 márciusában megkezdődött az alumíniumötvözet fröccsöntő vállalatnál a próbagyártás.
  • 2023. májusában startolt a teljes értékű gyártás motorházakkal, amelyek egy skandináv berendezésgyártó globális tevékenységéhez készültek.

Tekintélyes autógyáraknak szállít

A Halms debreceni gyárának jelenleg több mint 100 alkalmazottja van, ebből kilenc fő kínai műszaki támogató személyzet, továbbá kínaiak a helyben alkalmazott vezetők és a technikusok. A vállalat számos kulturális kezdeményezést indított és belső tehetség-ösztönzést vezetett be az alkalmazottak motivációjának javítása és az összetartozás érzésének előmozdítására. Mindezek alapján a Halms magyarországi gyára ma már a Huashuo Technology tevékenységének és globális terveinek szilárd alapja. Jelenlegi ügyfelei kiszolgálása mellett máris újakat keres, és projektlehetőségeket vizsgál. Partnerei közé tartozik a Jaguar Land Rover, a Tesla Europe, a BYD Europe és a BMW.

A debreceni beruházás a 2022-es bejelentés szerint több mint 40 millió euróba került, és mintegy másfél milliárd forint magyar állami támogatás élvezett.  A Halms Hungary Kft. 2023-as üzleti beszámolója nem található meg az Igazságügyi Minisztérium honlapján. A társaság 2022-ben 2,4 milliárd forint árbevételt és 748 millió forint adózott eredményt ért el. Azonban már rövid működése alatt összeütközött a törvénnyel a debreceni Déli Ipari Parkban működő társaság: közel 2 millió forintos bírságot kapott, mert egy januári ellenőrzés során kiderült, hogy a telephelyéről titokban a Kisgugyori csatornába vezette a szennyezett vizet.  

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.