BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A kordon jobb és bal oldala - Most a politikusok csapnak össze

Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője és Szájer József, a párt EP-frakciójának képviselője levélben arra szólította fel az igazságügyi és rendészeti minisztert, hogy haladéktalanul intézkedjen a Kossuth téri kordonok felszámolása érdekében - erről Navracsics Tibor számolt be szerdai sajtótájékoztatóján. A kormányszóvivő szerint az eltávolítás a rendőrség hatásköre.

A  kormányszóvivő emlékeztetett arra, hogy a téren álló kordonok  eltávolítása a Budapesti Rendőr-főkapitányság hatáskörébe tartozik.

Danks Emese szóvivői tájékoztatóján újságírói kérdésre  válaszolva azt mondta: a Fidesz eddig amiatt kritizálta a kormányt,  hogy utasította a rendőrséget, most pedig azért, mert nem utasítja.

A két politikus január 31-én kelt levelének apropója, hogy a Kossuth teret éppen 100 napja, október 22-ről 23-ára virradóra  ürítették ki, és zárták le kordonokkal. A levélben arra szólítják  fel Petrétei József minisztert, hogy az országos rendőrfőkapitányon  keresztül haladéktalanul utasítsa a budapesti rendőrfőkapitányt,  hogy számolja fel kerítésrendszert, ami a Kossuth teret  élvezhetetlenné és látogathatatlanná teszi. 

Navracsics Tibor hangsúlyozta: a tér lezárása csorbítja a  véleménynyilvánítás szabadságát, méltatlan egy demokráciához, és jól  mutatja, hogy a kormány az ellenvéleményeket nem képes megtűrni,  ugyanis nem vitába száll a tüntetőkkel, nem cáfolja az állításaikat,  hanem lezárja a teret, ahol emiatt nem lehet tüntetést tartani.

Emlékeztetett arra, hogy a tavaly szeptember 17-től a tér  lezárásáig tartó tüntetéseken soha nem volt atrocitás, még akkor  sem, amikor párhuzamosan a Fidesz is nagygyűlést rendezett a téren.

A Fidesz frakcióvezetője szerint a tér lezárását indokló  Gergényi-féle rendelkezés, amire a kormány is hivatkozik, formailag  és tartalmilag sem helytálló. 

Mint mondta, a rendőrség honlapjára csak január 24-én került fel  Gergényi Péter, budapesti rendőrfőkapitány "személy- és  létesítménybiztosítási intézkedése", amely a többek között a védett  személyek - így a házelnök és a miniszterelnök - biztonságára  hivatkozik, holott ők egyszer sem voltak veszélyben, sőt Szili  Katalin maga is több alkalommal kérte a Kossuth tér zárlatának  feloldását.

Navracsics Tibor szerint emellett az intézkedés formai  követelményeknek sem felel meg, ugyanis a határozatban nem szerepel  ügyszám, nincs fellebbezési lehetőség, és az állampolgárokkal sem  közölték időben, hiszen csak a múlt héten került fel a rendőrség  honlapjára.

Október 23-a óta az ország politikai életének egyik legfontosabb  pontja, az ország egyik legszebb tere "gyakorlatilag rendőri  megszállás alatt áll" - jelentette ki a politikus, aki szerint  méltatlan állapot, hogy az emberek nem használhatják, az ő  adóforintjaikból fenntartott parkot, a turistáknak pedig a  villamossíneken kell várakozniuk, ha be akarnak jutni a Parlamentbe.  Az egésznek egy kicsit olyan hangulata van, mint annak idején a  hidegháborús időkben a Kelet-és Nyugat-Berlin határán álló  Checkpoint Charlie - jegyezte meg.

A politikus arra a kérdésre, hogy ha feloldanák tér lezárását,  akkor a Fidesz folytatná-e korábbi napi nagygyűléseit, Navracsics  Tibor azt mondta: jelen pillanatban nem politikai nagygyűlésekről  van szó, hanem arról, hogy az emberek nem tudják használni a Kossuth  teret. (MTI)

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.