BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Börzemustrán az ingatlanosok

Méghogy álmos ez a január? Új ingatlanalapok környékezik a Budapesti Értéktőzsdét, és hamarosan belép egy jelentős regionális ingatlanfejlesztő. A magyar piacon is vastagon érintett néhány nagyberuházó most közölte, hogy külföldi tőzsdéken próbálkozik. Több nagyberuházás indul a következő egy-két hónapban, unatkozni tehát nincs idő. Jelek ezek, amelyekre nem árt odafigyelni!

Még akkor is, ha a napokban is megírtuk, hogy viszszaesést vár a hazai építőipar, és tönkremegy sok ingatlanos vállalkozás. Én inkább egészséges tisztulásnak tekintem ezt a folyamatot, miközben az igazán jól pozicionált cégek stratégiájukat átalakítva megmaradnak a piacon, másrészt üzemi méretük növekedése, a régiós kereslet erősödése és a pénz-piaci változások miatt finanszírozási forrás után néznek.

A hazai ingatlanbefektetési hozamráták erősen megközelítették a nyugat-európait, legfeljebb 100-125 bázispont a különbség. A felár tehát elolvadóban van, óriási a nyomás az ingatlantulajdonosokon, hogy piacra dobják a megdrágult irodáikat vagy plázáikat. A projektek nyugat-európai banki finanszírozása még mindig olcsóbb, mint az itteni, de fokozatosan csökken a banki forrás előnye a tőzsdéhez képest. Nyilván ezt ismerte fel először az Engel, majd a TriGránit és az Orco, tegnaptól már tudjuk, hogy az Ablon is. Mindannyian a londoni alternatív befektetési piacon gyűjtenek pénzt, esetleg a bécsi tőzsdén is megjelennek.

Budapest forgalma túl kicsi, Prágában és Varsóban is többre számíthatunk – érvelt mindegyik cég, és el is fogadhatjuk ezt. Az ingatlanos szekció eddig nem volt a BÉT erőssége. Ha tényleg megjelenik az Orco, talán meghozhatja a kedvet másoknak is. Más, jelentős szereplő belépésére azonban csak akkor számíthatunk, ha már nem éri meg banki forrásból finanszírozni az ügyleteket. Akkor a kötelező átláthatóság sem lesz akadály.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.