BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Geometriakönyv magyar várakkal

Számos érdekességet vonultattak fel az elmúlt hetek antikváriumi árverései. A témakörök ismét igen nagy változatosságot mutattak a gasztronómiai munkáktól a régi kéziratokon, nyomatokon, térképeken, útleírásokon, folyóiratokon és vadászati könyveken át egészen a néprajzi és történeti kötetekig. Bár a leütések túlnyomó többsége pár ezer és pár tízezer forint között mozgott, akad néhány példa a több százezres vagy akár milliós eredményre is. A legmagasabb, 1,3 millió forintos leütési árat (1,2 milliós kikiáltás után) Bél Mátyás Notitia Hungariae című földrajzi munkájának 1735–42-es bécsi kiadása érte el a Honterus Antikvárium március 28-i árverésén. Szintén a Honterus aukciójához kötődik a másik hét számjegyű eredmény: Luigi Ferdinando Marsigli olasz hadmérnök 1741-ben kiadott, Dunáról szóló műve kereken egymillióért talált gazdára (kikiáltási ár: 900 ezer forint).

Szép leütéseket ért el néhány darab a százezres ligában a Custos-Zöld Antikvárium április 11-i, illetve a Pastinszky Antikvárium április 4-i árverésén is. Előbbinél Birckenstein magyar várakkal illusztrált, 1686-ban a gyermek I. József számára, Bécsben készült geometria-tankönyvének első kiadása a 600 ezres kikiáltási áron kelt el (a mű hasonló értéken indított 18. századi kiadására viszont nem volt jelentkező). A Pastinszky aukcióján Széchenyi István Hitel című művének első kiadása igen komoly licit során a 100 ezer forintos induló árról 350 ezres kikiáltást ért el.

A Mike és Társa április 17-i, több mint hatszáz tételt felvonultató aukcióján is akadt néhány kiemelkedő darab, így például a nagy katolikus ellenreformátor, Pázmány Péter lutheránusok ellen írott, 1627-ben Bécsben kiadott munkája, amely 200 ezer forintért talált gazdára. Az egyik leglátványosabb, több mint hatszoros árnövekményt is ezen az aukción érte el egy tétel, méghozzá Mikszáth Kálmán azon levele, amelyet Málik József sepsiszentgyörgyi tanárnak írt illyefalvi képviselővé választása idején. A kéziratért 20 ezer forintos kikiáltás után egészen 130 ezerig folyt a licit.

A nyári szünetig a Központi Antikvárium két május végi – 23-i és 30-i – árverésén, illetve a Pergamon június 6-i és a Fekete Hattyú június 13-i aukcióján lehet majd válogatni a régi – vagy nem annyira régi – könyvritkaságokból.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.