BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rendelet rögzíti a sportcélú állami támogatások szabályait

Bajnai Gordon a sportért is felelős miniszter, aláírta azt a rendeletet, mely az állami sportcélú támogatás felhasználásának és elosztásának részletes szabályait határozza meg.

2008. évi szakmai munkájuk támogatására a sportszövetségek részére eddig összesen 1.5 Mrd Ft-ot utalt át a minisztérium. A támogatási rendelet hatályba lépése lehetővé teszi a még hátralévő 893.7 M Ft átutalását a szövetségek részére, a Magyar Olimpiai Bizottság részére a 430 M Ft-ot, illetve a Magyar Paralimpiai Bizottság részére 70 M Ft-ot részvételi költségekre. A Wesselényi Miklós Sportközalapítvány számára a 625 M Ft átutalását a Gerevich-ösztöndíjra, amely az olimpiai és paralimpiai kerettag sportolók, továbbá az azok felkészítésében közreműködő sportszakemberek részére nyújtott sportösztöndíj.

A rendelet biztosítja a fedezetet továbbá a hazai rendezésű sportesemények megrendezéséhez, valamint a kiemelt biztonsági kockázatú sportrendezvények rendőri biztosításához.

Az utánpótlás-nevelési feladatok között támogatásban részesülnek a kiemelkedő jelentőségű utánpótlás-nevelési programok és sportrendezvények (pl.: Sport XXI. Utánpótlás-nevelési program, Héraklész Csillag Program, Olimpiai Reménységek Versenye, Duna Kupa), valamint az utánpótlás-nevelésben nélkülözhetetlen sportiskolák (az elmúlt két évben pályázat keretében kerültek kiválasztásra a módszertani központként működő iskolák) szakmai feladataikhoz, illetve a versenyzői élsportolói osztályokat működtető iskolák működésükhöz.

Az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium az iskolai diák- és felsőoktatási sport fejlesztése érdekében támogatja – többek között – a felsőoktatási intézményekben tanulók országos bajnokságát, valamint a Magyarországon megrendezésre kerülő egyetemi világbajnokságokat, a felsőoktatási intézményekben működő sportegyesületek műhelyeit, a diák-, szabadidősport versenyrendszerét és szabadidős programjait, a Magyar Diáksport Szövetség, valamint a Magyar Egyetemi és Főiskolai Sportszövetség feladatainak ellátását.

A tárca támogatást biztosít a doppingellenes feladatok ellátására, így a dopping mintavételekhez, doppingellenes felvilágosító, nevelő, információs tevékenységhez, valamint a sportegészségügyi feladatok ellátásához.

A szabadidősport fejlesztése érdekében az ÖTM támogatja a kiemelkedő szabadidősport rendezvényeket, a nők és családok, a hátrányos helyzetűek, az idősek sportjának fejlesztését, a Nemzeti Szabadidősport Szövetség, valamint tagszervezetei szakmai programjának megvalósítását. A szabadidősport támogatására rendelkezésre álló keret a Nemzeti Szabadidősport Szövetséggel (NSzSz) egyeztetett célokra kerül felhasználásra.

A rendelet támogatja a Nemzet Sportolója Címmel járó járadék, valamint az olimpiai járadék folyósítását, a versenyzők és a felkészülésüket segítő sportszakemberek eredményességi támogatását, valamint a Mező Ferenc Sportközalapítvány működését és alapító okiratban foglalt feladatainak ellátását.

A Sport XXI. Nemzeti Sportstratégiáról szóló 65/2007. (VI. 27.) OGY határozat megvalósítása érdekében támogathatóak az egészséges életmód terjesztésével, a sporttudomány, a sportszakemberképzés, a szabadidősport, az iskolai- és diáksport fejlesztésével, valamint a területi sportfeladatok ellátásának segítésével összefüggő programok, infrastrukturális- és eszközfejlesztések, szakmai tanulmányok, kiadványok megjelentetése.

A tárca a fogyatékosok sportjának fejlesztése érdekében támogatja a fogyatékosok sportja területén működő sportszövetségek, sportszervezetek működését, szakmai programjait, a fogyatékosok hazai és nemzetközi versenyrendszerét, szabadidős sportját.

A rendelet a költségvetési előirányzatoknak megfelelően tartalmazza a sportköztestületek működése, valamint a sportlétesítmény-fejlesztés támogatásának szabályait.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.