BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rowling a bíróságon is kiállt szerzői jogaiért

Hamis Harry Potter-könyvek áraszthatják el a piacot, amennyiben az Egyesült Államokban nem tiltják meg egy a szereplőkről szóló „enciklopédia” kiadását – jelentette ki J. K. Rowling a hét eleji bírósági meghallgatáson. Az írónő, valamint a filmes jogokkal rendelkező Warner Bros. Entertainment tavaly októberben indított pert az RDR Books ellen, miután kiderült: a michigani székhelyű társaság Harry Potter Lexicon kiadására készül.

Rowling – aki életében először szerepelt tanúként bíróság előtt, és aki már korábban közölte, maga is tervez hasonló kötetet – főként azt kifogásolta, hogy a lexikont összeállító Steven Vander Ark egy az egyben vette át könyveinek számos passzusát. „Tizenhét év munkájáról van szó – emelte ki az írónő –, és ha ez a könyv megjelenhet, mindenki feljogosítva érezheti magát arra, hogy a gyors pénzkeresetnek ezt a módját válassza.”

Az RDR arra hivatkozott, hogy világszerte közel kétszáz hasonló kiadvány már megjelent. A magánkézben lévő kiadó érvelése szerint a referenciakönyveket nem feltétlenül az eredeti szerzőknek kell megírniuk; ha pedig a Harry Potterrel kapcsolatban a Rowlingék által szorgalmazott döntés születik, akkor így kellene eljárni minden más irodalmi mű esetében is – szögezték le. Az írónő ráadásul több alkalommal dicsérte a Vander Ark által nyolc évig szerkesztett Harry Potter site-ot – tette hozzá az RDR jogi képviselője.

A Harry Potter-könyvekből világszerte több mint 375 millió példányt adtak el; az ez idáig elkészült öt film a Warner Bros. adatai szerint négymilliárd dollárt meghaladó bevételt hozott a cégnek. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.