BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Immár az OMV térfelén pattog a fúzió labdája

Olyan fúziós javaslattal kell előállnia az osztrák OMV AG szénhidrogén-ipari csoportnak, amelynek alapján az uniós illetékesek már nem látnak versenyjogi aggályt a Mol Nyrt. megvásárlása szempontjából.

Kedden – mint beszámoltunk – ismertté vált, hogy az OMV és a Mol mely üzletágainak összevonásakor keletkezne olyan piaci erő, amely mellett Brüsszel szeptember 18-án nem adná áldását a frigyre. Eddig is sejthető volt, hogy milyen területekről lehet szó – az olajfinomításról, a feldolgozott termék kis- és nagykereskedelméről –, ám a két társaság ellentétesen értékelte a helyzetet.

A fúziót ellenző magyar olajcég szerint olyan arányú érdekeltségeladások válnának szükségessé a versenyjogi aggályok eloszlatásához, amelyek miatt az újonnan létrejövő társaság érdemben gyengébb lenne annál, ami a két mai vállalat erejének összeadásából adódna. Az osztrák cég viszont erőegyesítésről és szinergiáról beszél, a kényszerű érdekeltség-eladásokat pedig nem tekinti jelentősnek.

Hamarosan eldől, ténylegesen mire lesz szükség. Az uniós álláspont ismertetése után az OMV jelezte: „Szó lehet arról, hogy harmadik felet vonunk majd be a schwechati finomító tulajdonosai közé”.

További részletek itt olvashatók.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.